Clienții băncilor care își fac credite sunt avertizați asupra diferenței de bobândă

Publicat de Corina Muntean, 16 mai 2023, 07:15
IRCC rămâne mai mic decât ROBOR, deși cel din urmă indice a tot scăzut în ultimele luni. Totuși, cei care s-au luminat din timp și au renegociat contractele de credit trecând la IRCC sunt mai câștigați. O spune chiar una din vocile credibile de la BNR.
IRCC, indicele de referinţă pentru creditele retail noi, rămâne sub 6 % până în luna septembrie. În prezent este de 5,90 %. În schimb, ROBOR la 3 luni, deși a scăzut lent, în pofida lichidităţii record, a coborât doar până la 6,65 %.
Alexandru Păunescu este primul oficial al BNR care recunoaşte că mulţi consumatori care au trecut de la ROBOR la IRCC, au reuşit să salveze sume importante din valoarea ratei lunare, preţ de câteva luni. Alţii au trecut la o dobândă fixă chiar în timpul creşterii dobânzilor variabile, a afirmat acesta. Director în BNR şi reprezentant al BNR în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar, Păunescu spune că au făcut bine românii care au trecut de la ROBOR la IRCC odată cu explozia ROBOR spre 7-8%, deşi în ultimul an au existat voci din mediul bancar care nu recomandau debitorilor să treacă de la ROBOR la IRCC.
Creşterea substanţială a indicelui ROBOR în 2022, spre 8%, în urma înăspririi politicii monetare determinate de explozia inflaţiei la peste 16% a mărit tensiunea între persoanele fizice şi companiille bancare care au oferit credite cu dobânda variabilă legată de acest indice.
Fenomenul a determinat românii să meargă la banci şi să solicite diverse măsuri raparatorii precum schimbarea indicelui de referinţă în IRCC, trecerea la dobândă fixă, refinanţări, suspendări de rate sau alte măsuri de scădere a presiunii fincanicare.
La o diferență de 1 chiar 2 puncte procentuale, cei care s-au orientat spre IRCC au avut de câștigat sume importante, în funcție de valoarea creditului luat și de dobînda negociată cu banca.
Noul indice de referinţă IRCC a apărut în 2019 în urma acuzaţiilor lansate de politicieni privind manipularea dobânzilor interbancare ROBOR printr-o înţelegere de tip cartel între bănci, care au culminat cu impunerea unei taxe pe activele băncilor.
Analiştii au explicat că motivul principal al scăderii dobânzilor ROBOR din piaţa interbancară în primele luni din 2023 a fost, fără îndoială, surplusul masiv de lichiditate care a atins niveluri record.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.