Clasele din programul ”A doua șansă” vor avea mai puțini elevi
Publicat de Corina Muntean, 9 februarie 2022, 14:23
Persoanele care nu au parcurs nicio clasă din învățământul primar sau au abandonat școala pe parcursul învățământului primar, se pot înscrie în programul ”A doua șansă”, prin care primesc educație gratuită, iar la final, o diplomă, care le va ajuta să se angajeze.
Metodologia a fost modificată, iar începând de anul viitor, clasele pot avea un număr minim de 10 și un număr maxim de 16 cursanți.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie Matei:
Școlile pot înființa clase pentru cei care nu au finalizat învățământul primar, gimnazial sau liceal. În cazul învățământului primar, spre deosebire de metodologia anterioară, este precizat că numărul minim de elevi pentru constituirea unei clase este 10. Pentru a înființa aceste clase, școlile au nevoie de avizul inspectoratelor județene. În Programul „A doua șansă” — învățământ primar se pot înscrie persoane care au depășit cu cel puțin 4 ani vârsta de școlarizare corespunzătoare clasei și care se află în una dintre următoarele situații: fie nu au parcurs nicio clasă din învățământul primar sau au abandonat școala pe parcursul învățământului primar.
În județul Mureș aproape 500 de persoane sunt școlarizate deja prin acest program. Revine Camelia Irimie-Matei:
În prezent, în județul Mureș se desfășoară programul ”A doua șansă” în 13 unități de învățământ. Avem în total 24 de clase, cu 444 de elevi. Pentru învățământul primar, 13 clase, cu 235 de elevi, iar pentru învățământul secundar, 11 clase, cu 209 elevi.
Atât pentru cursanții de la învățământul primar, cât și cei de la învățământul secundar, cursurile pot fi planificate într-un orar flexibil, dimineața, după-amiaza sau seara, sâmbăta sau duminica, inclusiv în timpul vacanțelor școlare.
Raluca Creț