Clasarea în instanţă a „dosarului 10 august” pare că s-a transformat într-o dispută între magistraţi şi politicieni

Publicat de Corina Muntean, 5 martie 2021, 09:02
Aceștia sunt nemulţumiţi de decizia prin care foştii şefi ai jandarmeriei au scăpat fără să fie acuzaţi de intervenţia violentă împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei din 2018.
Şi după încă o zi de reacţii, Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciara pentru a face verificari, faţă de afirmatiile din spatiul public, referitoare la modul de instrumentare a dosarului.
Nu se întrevede însă deocamdată nicio soluţie pentru redeschiderea acestui caz în ţară.
Ultimele informații privind acest subiect sensibil sunt că ministrul justiției, Stelian Ion, va face în această dimineață, la ora 11:00, o conferință de presă. Aceasta după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut să explice public, urgent, cum s-a ajuns la clasarea dosarului 10 august. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici, a spus șeful statului, care a subliniat că lucrurile nu se pot încheia aici. Deocamdată nu se întrevede însă nicio souiție pentru reluarea anchetei în acest caz și sunt tot mai multe voci, atât din mediul politic, cât și al societății civile, care cred că o soluție ar putea fi găsită numai în exterior, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ieri, CSM a respins solicitarea ministrului justiției să ia o poziție în legătură cu suspiciniunile apărute în percepția publică, conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul 10 august.
În schimb, a anunțat că a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun față de afirmațiile din spațiul public în vederea apărării independenței, imparțialității și reputației profesionale a judecătorilor și procurorilor. Liderii politici care au reacționat în acest caz consideră însă că ar avea tot dreptul să exprime un punct de vedere față de acest subiect, revenit în atenția opiniei publice după ce Tribunalul Bucureşti a respins marți solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva fosștilor șefi ai Jandarmeriei.
Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat și a scăpat de acuzații colonelul Sebastian Gheorghe Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurențiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, foșt șef al Jandarmiei Române, și comisarul-șef de poliție, Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat.