Clădirea Palatului Parlamentului din București se clasează în top 50
Publicat de Corina Muntean, 23 aprilie 2021, 10:00
Hulită de multă lume și considerată o construcție megalomanică, clădirea Palatului Parlamentului din București se clasează în top 50 al celor mai frumoase 50 de construcții din lume, după criteriul științific. După criteriul financiar, Palatul pe care mulți neștiutori l-ar fi vrut demolat că strică imaginea Capitalei, este probabil și mai sus.
Omenirea a fost dintotdeauna fascinată de clădirile care ieșite din comun, impunătoare, care taie respirația oricui le privește. Fiecare țară din lume are cel puțin o astfel de clădire, cu care se mândrește ca fiind cea mai frumoasă. În contextul în care fiecare își laudă construcțiile, un site britanic s-a gândit să folosească un criteriu științific – ”numărul sau secțiunea de aur” numărul irațional Phi egal cu aproximativ 1,618 – pentru a putea compara arhitecturile. Site-ul englezesc RoofingMegastore, specializat în acoperișuri și materiale de construcție, a lansat această provocare. Este una curajoasă, pentru că rezultatul la care a ajuns poate părea paradoxal și poate fi contestat din mai multe puncte de vedere, mai ales estetic.
Astfel, după calcule laborioase, a reieșit că cel mai bine se încadrează acestor proporții armonioase catedrala Saint Paul din Londra, în timp ce Notre Dame din Paris se situează abia pe locul 46. Și mai surprinzător este faptul că celebra catedrală din Paris este depășită de o clădire din România, anume clădirea Palatului Parlamentului din București, care ocupă locul 37 în clasament. Pare un pic neașteptat, dar adevărul este incontestabil. Și când te gândești că în urmă cu două trei decenii, foarte mulți ar fi vrut să vadă această clădire la pământ, fără să țină cont de sumele colosale, eforturile și logistica de care a fost nevoie din partea statului român pentru a o ridica și întreține. Deși neterminat, Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului, Casa Republicii sau Casa Poporului cum se mai numea înainte de Revoluție, este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume. Măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime, și 92 m sub pământ și găzduiește în prezent pe lângă Parlamentul României, Muzeul Național de Artă Contemporană și sediul Inițiativei de Cooperare Sud-est Europeană. Construcția începută în 1980 și finalizată în 1997, are 18 etaje și aproape 1000 de încăperi și a costat circa 3 miliarde de euro, la valoarea din 2006.
Văzută de cel mai vizitat site de arhitectură din lume, ArchDaily pe locul 2 în lume la capitolul „cele mai costisitoare, lipsite de succes și rușinoase proiecte de arhitectură făcute vreodată”, clădirea Palatului Parlamentului își împlinește azi menirea de a găzdui cea mai importantă instituție democratică a țării, în ciuda dorinței multora de a o vedea dărâmată, iar terenul de 66 de mii de mp pe care se află amplasat să fie folosit în alte scopuri de rechinii imobiliari.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.