CJ Mureș riscă sancțiuni europene pentru întârzieri în managementul deșeurilor
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 aprilie 2018, 15:10 / actualizat: 15 aprilie 2018, 17:12
Deputatul Marius Pașcan atrage atenția că de doi ani proiectul privind managementul integrat al deșeurilor ar fi trebuit finalizat.
Parlamentarul de Mureș acuză actuala conducere a Consiliului Județean Mureș că e incapabilă să respecte termenele de implementare:
Nu funcționează instalația de tratare mecano-biologică de la Sânpaul, stația de transfer, stația de sortare și stația de compostare pentru Tg. Mureș. Nu funcționează colectarea separată și transportul separat al deșeurilor reciclabile și, cel mai grav, se prevedea ca la depozitul de la Sînpaul să fie exclusiv deșeurile care nu mai puteau fi reciclate, deci ce nu se mai putea recicla era depozitat acolo. Astăzi, la Sânpaul se depun toate deșeurile posibile, nu se face niciun fel de reciclare. E doar o chestiune de timp până ce cineva sesizează la nivelul Uniunii Europene, și vor veni să-i bată la ușă domnului Peter Ferenc și să îi zică ia dă banii înapoi pentru că nu respecți proiectul dat!”
Directorul executiv al ADI Ecolect Mureș, Toth Andrea, susține că motivele întârzierilor sunt legate de procedurile de licitație și de refuzul firmelor de a depune oferte de participare.
Reprezentantul Ecolect dă asigurări că nu se pune problema sancționării CJ Mureș, pentru că reprezentanții Uniunii Europene au făcut controale și cunosc cauzele obiective ale întârzierilor:
La sfârșitul anului trecut, la termenul de depunere al ofertelor pentru operarea stației de tratare mecano-biologică de la Sânpaul, nu am avut nicio ofertă depusă. Consiliul Județean a fost nevoit să reia procedura. Termenul de depunere al ofertelor este 18 mai, iar pentru stațiile de transfer, sortare și compostare, termenul este 23 aprilie. Sperăm că în viitorul foarte apropiat vor fi operate și infrastructurile de tratare, și urmează să licităm colectarea selectivă a deșeurilor din județul Mureș, pe cele 7 zone stabilite în proiect.
Proiectul „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate” este finanțat cu peste 45 milioane de euro, 2018 fiind anul de finalizare.
În prezent, deșeurile municipale solide din județul Mureș se duc la depozitul ecologic Sânpaul, cu excepția zonei Sighișoara.
Valeriu Russu