CJ Mureș acordă ajutor animalelor aflate în pericol
Publicat de MIRELA ROTAR, 3 februarie 2021, 16:24
În acest sens, în ședința de luna trecută, a fost aprobat un regulament de organizare și funcționare al Serviciului public de adăpostire a animalelor domestice și sălbatice, aflate în pericol pe raza județului.
Serviciile acordate animalului aflat în pericol și plasat în adăpost vor consta în capturarea, preluarea ridicarea și cazarea, asistența veterinară de urgență, transportul la adăpost, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor identificate, iar CJ Mureș va deconta toate aceste servicii, a declarat consilierul în comunicare din CJ Mureș, Sanda Vițelar:
Autoritatea publică județeană a început demersurile în vederea indentificării adăposturilor pentru animale domestice, grădini zoologice și a centrelor de reabilitare sau îngrijire pentru animalele din fauna sălbatică, inclusiv a celor deținute de organizațiile neguvernamentale de protecție a animalelor. Practic noi vom deconta cheltuielile suportate de entitățile cu care vom încheia contacte conform tarifelor stabilite și aprobate, pentru fiecare tip de serviciu acordat animalului plasat în adăpost, sens în care vor fi cuprinse sume în buget cu această destinație, acestea urmând a fi recuperate ulterior de la deținătorul animalului plasat în adăpost.
Grupul Milvus salută apariția acestei hotărâri a CJ Mureș și este deschis pentru discuțiile privind managementul acestei noi situații, inclusiv contractele ce urmează să se semneze.
Grupul Milvus deja cooperează cu ISU în cazurile de salvare a urșilor sau a vulpilor, a declarat purtătorul de cuvânt Iulia Vizi:
Suntem foarte bucuroși că există o asemenea prevedere, atât pentru animalele domestice cât și sălbatice. Până acum nu a existat din partea statului niciun efort în acest sens și, evident, în lunile următoare vor exista discuții cu privire la modul de colaborare, de parteneriat cu CJ Mureș. Primim anual sute, iar anul trecut peste 1000 de apeluri din toată țara, avem o rată de supraviețuire de 50-60 la sută a animalelor sălbatice care intră în centrul nostru de reabilitare. Anul trecut am avut 165 de animale sălbatice care au intrat în adăpostul nostru și am avut peste 30 de eliberări în natură, cu succes.
Iulia Vizi a mai menționat că există în toată țara sute de animale sălbatice ținute ilegal în captivitate, precum urși, lupi, vulpi, și păsări cântătoare prinse prin capcane cu lipici, ceea ce le cauzează deseori moartea.
În acest context este bine venită apariția Poliției animalelor, dacă se va reuși implementarea unor structuri cu angajați care respectă drepturile animalelor și iubesc aceste ființe.
Valeriu Russu