Ciupercile comercializate pe marginea drumului, un real pericol
Publicat de Corina Muntean, 30 mai 2018, 15:27
Specialiștii atrag atenția celor care culeg ciuperci din pădure dar și celor care cumpără ciuperci de la vânzători neautorizați că își pun în pericol sănătatea și chiar viața.
Ei spun că diferențele dintre ciupercile otrăvitoare și cele comestibile sunt uneori insesizabile, de aceea sunt indicate achizițiile doar din spațiile autorizate.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mureș, Stelian Caraghiaur:
Recomandăm populației să nu consume ciuperci achiziționate din alte surse decât din unități autorizate și însoțite de certificate de calitate, chiar dacă cei care vor să achiziționeze sunt mari cunoscători sau se cred mari cunoscători ale acestora, pentru că diferențele pot fi foarte mici între cele comestibile și cele toxice, otrăvitoare.”
În cazurile mai grave, spune reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Mureș, intoxicațiile cu ciuperci pot duce la deces:
Sunt două tipuri de intoxicații cu ciuperci, intoxicații cu perioadă scurtă de incubație, și intoxicații cu perioadă lungă de incubație. La cele cu perioadă scurtă de incubație, primele semne ar fi scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivații abundente, lăcrimare, dureri abdominale, iar la cele cu perioadă lungă de incubație pot fi tulburări gastro-intestinale, hemoragii, encefalopatie, manifestări hepatice, comă și, în final, deces.”
Anul acesta, în județul Mureș nu s-au înregistrat deocamdată intoxicații cu ciuperci otrăvitoare.
Raluca Creţ