Citirea gândurilor ar putea deveni realitate

Publicat de Corina Muntean, 7 mai 2019, 08:45
Această opţiune se va putea face cu ajutorul unui implant special şi ar fi prima etapă în conectarea directă a creierului uman la aparate, pentru a le controla.
Se știe că, în ce priveşte exprimarea propriilor gânduri avem la dispoziţie câteva opţiuni: scrisul de mână, tastarea la calculator, vorbitul şi recunoaşterea vocală. Dar ce se întâmplă cu persoanele care din diferite motive îşi pierd abilitatea de a vorbi şi scrie folosind propriile mâini. Până de curând, singura opţiune rămasă era folosirea unui dispozitiv special conectat la un calculator, capabil să interpreteze mişcările ochilor sau impulsuri transmisie folosind unul dintre membrele funcţionale, generând fraze text care pot fi citite de alte persoane ori redate folosind sinteză vocală. Însă această modalitate de comunicare este foarte înceată, limitând sever capacitatea de exprimare şi interacţiune socială.
Adresată persoanelor cu handicap locomotor sever, o invenţie a cercetătorilor de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) se apropie foarte mult de citirea gândurilor, dar fără a încălca intimitatea propriilor gânduri, scrie siteul www.engadget.com citat de go4it.ro. Implantul gândit pentru a funcţiona ca o interfaţă creier-maşină are rolul de a intercepta semnalele electrice asociate vorbirii, chiar dacă acestea nu ajung efectiv la muşchii tractului vocal. Aparatul de forma unei reţele de electrozi necesită pentru implantare o operaţie pe creier, iar apoi, asistat de un calculator programat poate să interpreteze semnalele recepţionate. Acesta ar trebui să funcţioneze cu orice persoană aflată în stare de cunoştinţă, îmbunătăţind dramatic capabilităţile pentru comunicare, chiar dacă nu se poate exprima verbal sau gestic.
Dar această tehnologie ar putea fi folosită în viitorul apropiat şi mai departe, pentru a transmite comenzi dispozitivului la care te-ai conectat, prin acelaşi mod. Astfel nu va mai trebui să folosim mâinile pentru a apăsa ecranele tactile sau mouse-ul calculatorului, pentru o treabă simplă, cum ar fi navigarea pe internet sau urmărirea programelor TV favorite.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.go4it.ro