Circul cu holograme

Publicat de Corina Muntean, 12 iunie 2019, 09:49 / actualizat: 12 iunie 2019, 11:55
Un circ din Germania a folosit în premieră holograme 3D în locul animalelor vii în speranța de a salva această formă de artă și divertisment dar și pentru a lupta împotriva cruzimii faţă de animale.
Până în prezent, oamenii nu îşi puteau imagina un spectacol de circ fără elemente de dresaj cu elefanţi, cai, maimuţe sau lei. Circul Roncalli din Germania încearcă însă să schimbe această concepţie, înlocuind animalele vii dresate cu holograme. Spectacolele Circului Roncalli au rămas la fel de impresionante şi după înlocuirea animalelor vii. Compania Optoma, în parteneriat cu Bluebox a furnizat echipei de tehnicieni a circului 11 proiectoare cu laser de tip ZU850, acestea fiind capabile să creeze imagini holografice 3D, vizibile din orice colţ al arenei.
Circul din Germania a devenit astfel, primul din lume care foloseşte holograme în locul animalelor vii. Acesta a fost înfiinţat în 1976, iar decizia de a utiliza proiecţii holografice a fost binevenită de către activişti, care au acuzat în repetate rânduri circurile că ţin animalele pe care le au în condiţii neigienice, le bat sau le înfometează. Din aceste motive, în multe state din lume există legislaţii care interzic show-urile cu animale. Artiştii circului sunt de părere că integrarea în spectacole a numerelor care folosesc noile tehnologii 3D reprezintă singura şansă prin care arta circului poate să mai rămână relevantă şi atractivă în ochii publicului. Într-un interviu legat de decizia luată de circ, Katja Burkard, o prezentatoare TV din Germania, a lăudat alegerea, spunând că ”hologramele sunt o alegere contemporană iar faptul că animalele vii nu sunt implicate este un lucru foarte bun”.
Această tehnologie nu ridică riscuri pentru animale pentru că nu se poate vorbi de accidentarea în timpului spectacolului, la repetiţii sau de tratamente inumane în afara scenei. Pe același principiu, spectacolele de acrobații la trapez se vor transforma în show-uri cu holograme, pentru a nu-i mai expune pe acrobați riscului accidentării prin cădere de la înălțime.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
sursa: www.adevărul.ro