Circuitul muștei în natură
Publicat de Rotar Mirela, 2 august 2024, 12:46
Domnul acela, Lavoisier, când a zis că nimic nu se pierde, totul se transformă, mare dreptate avea! Păi cum să nu fie așa, când cercetătorii americani au pus la punct un nou polimer biodegradabil. Carevasăzică, un alt plastic de-ăla topitor, pe lângă multe altele, care, cică, nu poluează natura. Și care credeți că e baza acestui material? Nu, nu făina de greieri. Hai, să nu prelungesc suspansul: muștele moarte. Ați auzit bine. Din muștele moarte, că alea vii sunt bune doar la arat, știți fabula.
De unde aș deduce că zonele cu igienă precară, sau, dimpotrivă, zonele apicole, fabricile de dulciuri din Belgia sau Elveția vor avea un boom economic. Din capul locului vă spun că nu contează musca, felul ei, c-o fi țețe sau musca de pe căciulă, deci ar fi eligibil chiar și Vasluiu’ nost’, că doar la fermentația din zonă, vă dați seama, e plin de drosofile! Deci se va trece, practic, de la vânătoarea de Muscat Ottonel la cea de… musca Tottonel.
Ei, dar cei mai fericiți vor fi atunci ăia cu „tronul” în fundul curții. Acolo e pepiniera de muște. În consecință, după modelul de odinioară al centrelor de colectare a sticlelor și hârtiei, se vor deschide centre de colectare a muștelor. Nu se vor plăti la bucată, ci la suta de grame. În Ardeal, la deț.
Treaba cu prinsul muștelor are tradiție în Moldova. Acolo, după cum ne povestea chiar Ion Creangă, încă de pe vremea lui se prindeau muștele cu ceaslovul. Artă de dragul artei, cum am învățat noi pe vremuri. Just for fun, cum ar zice tinerii noștri. Diferența e că acum poți câștiga bani frumoși din afacerea cu muște moarte.
Și mai interesant e însă altceva. Crabii, racii, moliile, cărăbușii, gândacii de bucătărie au fost deja folosiți pentru extragerea respectivului polimer, dar s-a constatat că ăla provenit, culmea, de la muște e cel mai pur. Tot culmea ar fi ca polimerul ăsta să înlocuiască plasticul chiar și în fabricarea pliciului de muște. Atunci și numai atunci vom putea zice că musca la muscă trage!
Autor: Sidonia Buta
Ascultă Ne(știrea) zilei în fiecare vineri în „Bună dimineața, Transilvania!” după ora 9, sau, în reluare, în „Pulsul zilei” și „Sens Unic”, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.