Circuit special de programări pentru administrarea anticorpilor monoclonali în Mureș
Publicat de Corina Muntean, 4 noiembrie 2021, 15:09
Protocoalele terapeutice includ o serie de criterii privind administrarea anticorpilor monoclonali, iar în județul Mureș au sosit în ultima tranșă 157 de flacoane din această soluție perfuzabilă care se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală și care nu necesită administrare de oxigen.
Autoritățile sanitare mureșene au demarat o procedură de identificare a pacienților care au nevoie de această terapie pentru a putea avea acces mai ușor la ea.
Inclusiv medicii de familie sunt implicați, precizează directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, Iuliu Moldovan:
Pentru anticorpii monoclonali trebuie să găsim pacienții care se încadrează în protocolul de administrare: vârsta peste 65 de ani, comorbidități, în primele 7 zile de la debut și să nu fie dependenți de oxigen, deci sunt anumite criterii. Noi am solicitat Spitalului Clinic Județean și Clinicii de Boli Infecțioase să punem la punct un circuit de programări pentru că, în principiu, se face administrare de zi, pacientul stă câteva ore până se administrează perfuzia și pleacă acasă. Aici vrem să implicăm și medicii de familie pentru a găsi aceste cazuri în timp util.
În ultima perioadă, spitalele mureșene au primit noi cantități de Remdesivir și Tocilizumab pentru forme medii și severe de boală iar câteva mii de cutii de Favipiravir au fost donate de guvernul ungar.
Ministerul Sănătății a anunțat că în ultimele 2 luni ale acestui an, consumul de medicamente anti-COVID-19 a crescut de cel puțin 6 ori la nivelul spitalelor care tratează pacienții infectați.
Cristina Bulbescu