Ciocolata din Dubai
Publicat de Corina Muntean, 27 septembrie 2024, 11:16
O nouă oportunitate de afaceri la orizont! Costă 50 de lei doar 200 de grame, dar toată lumea aleargă după ea. Ce are atât de special ciocolata Dubai, care e virală pe TikTok?
Ciocolata din Dubai, populară la nivel mondial, se poate achiziționa mai nou și în România. Clienții se întrec în comenzi, iar cofetăriile și ciocolateriile în rețete care mai de care mai sofisticate. Ciocolata anului 2024 conține fistic și cataif – tăiței subțiri, cu o umplutură de migdale, fistic sau nuci și sirop de zahăr.
Povestea ciocolatei care a devenit virală pe TikTok și nu numai a început în Dubai, de la poftele unei femei însărcinate. Dar după ce a beneficiat de o bună perioadă de timp de publicitate gratuită, rețeta a ajuns virală iar produsul se bucură acum de un succes spectaculos la nivel mondial. Ciocolată, cataif, fistic și pastă de susan a fost combinația care i-a picat la fix lui Sarah Hamouda, care a primit peste 50 de milioane de vizualizări la prima degustare. Internetul este plin de rețete, iar la nivel internațional rețetele de ciocolată au fost reinterpretate de sute de cofetari și ciocolatieri din toată lumea.
Peste 1500 de ciocolate se produc într-un laborator din București în fiecare zi. O tabletă de 100 de grame se vinde la un preț de 25 de lei, notează ziarul Gândul.
În Craiova, un alt ciocolatier afirmă că a vrut să aducă produsul la un alt nivel și pare că a reușit. Acum este cel mai vândut produs al lui: o cutie de praline costă 100 lei, iar o tabletă de 200g este 50 lei.
Povestea ciocolatei din Dubai ne învață cel puțin două lucruri esențiale: puterea mare de penetrare a rețelelor de socializare precum Tik-Tok, care pot fi utilizate ca instrumente excepționale de marketing și publicitate atunci când chiar ai ce să vinzi, și doi, succesul pe care o marcă exotică intrată pe piața autohtonă îl poate conferi afacerii, mergând pe tendințele pieței.
Însă ciocolatierii și artizanii de dulcuri nu trebuie să fie atenți doar la brand ci și la ingrediente. Pentru că dacă vrei să prepari o ciocolată ai nevoie de cacao. Iar la acest capitol, veștile nu sunt tocmai bune. Preţul boabelor de cacao a explodat la începutul anului, ca urmare a cererii şi a problemelor apărute la culturile de cacao din Vestul Africii, regiunea responsabilă pentru cea mai mare parte din producţia mondială de boabe de cacao.
În prezent, companiile studiază fie posibilitatea de a majora oferta internațională cu boabe de cacao crescute pe bază de culturi de celule în laboratoare, fie să ofere alternative fabricate din produse variind de la ovăz până la roşcove, care sunt prăjite şi aromate pentru a produce un gust similar ciocolatei pentru chips-uri şi umpluturi.
Dar atunci nu mai putem vorbi de gustul ciocolatei din Dubai.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45