Ciobanii încearcă să-și vândă produsele tradiționale ambalate și etichetate

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 mai 2018, 12:29
Mai mulți producători agricoli din Mureș, Bistrița Năsăud și Harghita au încercat să-și vânză cașul și urda ambalate și etichetate. S-a întâmplat duminică la cea de-a doua ediție a târgului cu vânzare organizat la Reghin de Asociația Caprirom Nord.
Produsele au primit folie și etichete, iar acțiunea a fost sprijinită de elevi ai Liceului Lucian Blaga din Reghin.
Președintele Asociației Caprirom Nord, ing. Vasile Rău:
E o clasă cu specialitate produse agroalimentare și comerț care au fost deosebit de bucuroși că le-am solicitat sprijinul în această activitate. Și am văzut că și știu aspecte legate de calitatea produsului și condițiile de vânzare. Încercarea noastră de a le prezenta ambalate e un început dar e foarte binevenită și consider că va fi obligatorie.
Producătorii au fost însă dezamăgiți de reacția clienților care, obișnuiți să guste marfa, au căutat standuri unde găseau brânza fără ambalaj pentru a o putea gusta.
Potrivit directorului Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, dr. Kincses Sandor ambalarea și preambalarea asigură igiena vânzării produselor.
Ceea ce vine în contact direct cu produsul este denumit preambalaj. Acesta poate să fie membrana în cazul salamurilor, folia în care se maturează cașcavalul. Poate avea suprafață cerată care vine în contact direct cu produsul și etichetarea care este obligatorie. Deci, consumatorul trebuie să aibă informația ce mănâncă și dacă se întâmplă ceva, cine răspunde.
Asociația Caprirom Nord Reghin cuprinde 110 membri din 3 județe care dețin un efectiv de circa 27.500 de ovine.
Marcela GERMAN