Cinci tineri compozitori pe scena Academiei Sighişoara

Publicat de radiomures, 14 august 2015, 11:33
Ultimele două seri de concerte ale ediţiei din acest an au fost dedicate concertelor susţinute de studenţii Academiei.
În acest an, clasa de compoziţie, coordonată de profesorii Roland Moser (Academia de Muzică din Basel, Elveţia) şi Adrian Pop (Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj Napoca) a fost formată din 5 tineri compozitori a căror creaţii au fost interpretate de colegii de Academie în concertele susţinute joi seara în Sala Barocă a Primăriei Sighişoara.
Cei cinci au deja experienţă în domeniul componistic, spune profesorul Adrian Pop:
Grupul de studenţi participanţi a cuprins patru din şcoala de la Bucureşti, Universitatea Naţională de Muzică şi unul de la Cluj. Aceşti studenţi sunt în marea lor majoritate evoluaţi sub raportul pregătirilor profesionale. Trei sunt absolvenţi cu diplomă, unul a absolvit nivelul master. Sunt tineri care deja s-au afirmat prin premii la concursuri de compoziţie. E cazul lui Alexandru Murariu de la Cluj care a dobândit premiul pentru muzică de cameră la concursul „George Enescu” şi un alt premiu pentru muzică de orgă la concursul de la Cluj. Şi ceilalţi colegi sunt deja compozitori în toată puterea cuvântului, mă refer la Alexandru Sima, masterand la clasa maestrului Dediu la Bucureşti, la Alexandru Mihalcea, de asemenea, masterand la clasa doamnei Doina Rotaru la Bucureşti, o prezenţă insolită, la prima vedere, este Megumi Okuda, care este în cursul licenţei la Universitatea de Muzică din Bucureşti, clasa profesorului Dediu şi care este japoneză-koreană, dar care vorbeşte o română perfectă. De asemenea, al cincelea membru al acestei clase este Bogdana Dima, care este la un stadiu iniţial în pregătirea ei componistică şi are o diplomă de Facultatea de Pedagocie a Universităţii de Muzică din Bucureşti. Am avut o deosebită satisfacţie să cunosc în-de-aproape universul acestor tineri şi să împărtăşesc idei cu ei.
De asemenea, studenţii au avut posibilitatea să încerce să includă în lucrările lor harpa, un instrument cu o tehnică dificil de stăpânit, prin intermediul clasei coordonate de Marie Trottman, unde au putut afla specificităţile acestui instrument.
În pauzele concertelor spectatorii au putut admira portretele realizate pe parcursul celor două săptămâni de Academie de fotograful austriac Felix Vratny, care au fost expuse în Sala Barocă a Primăriei ca o recapitulare a momentelor de intensă emoție creativă, atât de specifice pentru Academia Sighișoara.
Academia Sighișoara a fost nominalizată în top-ul Cele mai frumoase 20 de festivaluri de vară din lume de către website-ul londonez de divertisment și știri din muzică, CMUSE – www.cmuse.org (Classical Musicians Everywhere – Muzicieni clasici de pretutindeni) pe 20 iulie 2014.
Începând cu ediţia 2014, Academia Sighişoara este co-finanțată printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă; cele 20 de ediţii ale Academiei Sighişoara anterioare au beneficiat în special de suportul şi generozitatea oamenilor de afaceri elveţieni din România.
Sanda Viţelar
Foto: RTM