Cinci mureșeni au primit deja brățară de monitorizare electronică

Publicat de Rotar Mirela, 25 noiembrie 2022, 15:13
Fenomenul violenței în familie crește îngrijorător în județul Mureș. Aproape 800 de fapte au fost reclamate la poliție în acest an, iar în 250 de cazuri instanțele de judecată au emis ordine de protecție.
De la 1 octombrie, agresorii primesc și dispozitive de monitorizare electronică, însă nu toți sunt de acord cu această brățară.
Comisar-șef de poliție, Mihai Fărcaș:
S-a constatat o creștere semnificativă, atât în ceea ce privește numărul de sesizări ale cetățenilor, respectiv o creștere de 5,05% pe faptele sesizate, de la 752, la 790, în primele 10 luni ale anului 2022, o creștere semnificativă a ordinelor de protecție emise de instanțele de judecată, cu 42,85%, de la 175, la 250, cât și a ordinelor de protecție provizorii emise de polițiști, o creștere de 66,84%, de la 187 la 312. De la data de 1 octombrie au fost emise 10 ordine de protecție provizorii cu monitorizare electronică, iar în momentul de față avem 5 astfel de ordine de protecție active.”
Nu toate victimele violenței în familie aleg să recurgă la autorități, a explicat șeful IPJ Mureș, comisar șef Constantin Manolache, iar acest lucru vine și dintr-o neînțelegere a sistemului de protecție:
Victimele care au fost și potențialele victime nu înțeleg că scopul principal al acestor dispozitive este protecția lor în primul rând, pentru că eliminăm, de fapt asta se vrea, eliminarea oricărui risc vizavi de integritatea fizică a victimelor. Adică agresorul nu se poate apropia de victima lui datorită acestui dispozitiv, care alertează rapid organele de poliție. Prima intervenție este la victimă, pentru a ne asigura că nu este niciun pericol și, ulterior, sau în egală măsură, pentru a anihila o reacție negativă a potențialului agresor.
Problema violenței în familie a fost dezbătută astăzi la Prefectura Mureș, în cadrul unei mese rotunde la care au participant reprezentanți ai instituțiilor implicate în gestionarea fenomenului.
Deputatul Csép Andrea:
Numărul aproape dublu de ordine de protecție provizoriu, pe de o parte, poate fi interpretat că oamenii încep să aibă încredere în instituțiile statului, pe de altă parte putem să punem și întrebarea ”oare ce se întâmplă în jurul nostru?”. Pandemia ne-a marcat foarte mult viața, viața de cuplu, viața de familie și vedem, în continuare, nu numai agresiunea în familie, ci și bullying-ul la școală.”
În fiecare an, la 25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, violența domestică reprezentând una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului.
Studiile arată că, în România, una din trei femei este victima violenţei în familie.
În urma acestor agresiuni, în 2021, în țara noastră peste 6.700 de persoane au fost victime ale violenței domestice.
Raluca Creț