Cinci depozite permanente de lemne, la nivelul județului Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 4 iulie 2022, 12:48 / actualizat: 4 iulie 2022, 16:45
Alte două vor fi înființate anul viitor, pentru a acoperi necesarul de lemn fasonat ce se vinde către populație, dar și pentru industria prelucrătoare.
Pe de altă parte, toate ocoalele silvice din județ au depozite temporare de lemn, a declarat directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig.
Acesta a mai spus că toate aceste depozite sunt protejate și asigurate:
Depozite mai mari, permanente, avem la Reghin, la Sighișoara, Gurghiu, Fâncel și Răstolița. Toate depozitele de pădure sunt temporare și fiecare ocol are, la ora actuală, câte un depozit. Direcția Silvică Mureș trebuie să fasoneze, în acest an, 180.000 de metri cubi, și, de la un moment dat, va trebui să avem permanent 100.000 de metri cubi în depozite. De anul viitor trebuie să fasonăm integral masa lemnoasă pe care o producem, în jur de 400.000 mc, astfel că intenținăm să mai înființăm depozite permanente la Lunca Bradului și Sovata.
În județul Brașov există un singur depozit permanent pentru lemnele fasonate și se va înființa încă unul.
Depozitele sunt puține pentru că distanțele sunt mari între exploatări și ar crește prețul lemnului cu transportul, a explicat directorul Direcției Silvice Brașov, Dan Runceanu:
În fondul forestier administrat de Direcția Silvică Brașov avem un depozit permanent la Vama Buzăului și valorificăm anual către populație circa 24.500 de metri cubi de lemn de foc. Ne-am gândit să mai înființăm un depozit permanent, pe raza localității Codlea.
În Harghita nu există depozite pentru lemnul fasonat, pentru că statul deține o suprafață mică de fond forestier și nu există unități de exploatare. Astfel că lemnul este exploatat prin firme private și vândut direct din rampe, a explicat directorul Direcției Silvice Harghita, Cătălin Mutică.
Regia Națională a Pădurilor ”Romsilva” are în acest moment 1.033 de depozite, de unde în primele cinci luni ale anului, au fost vânduți direct către populație, ca lemn pentru foc, 689.243 metri cubi de lemn.
Valeriu Russu