Cinci concerte dedicate lui George Enescu la Sighişoara
Publicat de radiomures, 28 iulie 2016, 15:55
Acestea vor avea loc în cadrul celei de-a 23-a ediţii a Festivalului-Şcoală Academia Sighişoara.
Ele se vor derula din 1 până în 5 august, sub titulatura „Enescu în Europa” şi vor propune publicului o călătorie prin intermediul muzicii lui George Enescu, al contemporanilor săi, şi nu numai, în Elveţia, la Viena şi Paris și România.
Toate cele cinci concerte încep la ora 20.00 și sunt găzduite de Sala Barocă a Primăriei Sighişoara.
Ele vor fi susţinute de elevii şi profesorii Academiei care vor încerca să arate modul în care George Enescu a devenit unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, spune directorul artistic al evenimentului, Alexandru Gavrilovici:
Am căutat întotdeauna să dăm un sens programelor noastre. Anul acesta este un an în care marele Festival „George Enescu” nu are loc, este festivalul gigant al Europei în care numele lui Enescu este văzut într-o perspectivă a geniul românesc, ceea ce este cât se poate de adevărat. Din discuţiile pe care le-am avut a apărut ideea de a-l prezenta pe George Enescu în devenirea sa. Născut ca un diamant de multe karate în Moldova, crescând în Viena şi Franţa pentru a deveni ceea ce a fost, Marele Enescu. Aceste etape am dorit să le prezentăm printr-o serie de concerte. Să vedem cine au fost colegii de studiu ai lui George Enescu, ce muzică a ascultat el, cine l-a inspirat pe Enescu? Cele cinci concerte au fost gândite tocmai în această perspectivă.”
Academia Sighişoara se derulează până în 14 august iar intrarea la concerte este liberă, în limita locurilor disponibile.
Concertul inaugural al celei de-a 23-a ediţii a festivalului-şcoală Academia Sighişoara, ce va avea loc pe 1 August 2016 de la ora 20 în Sala Barocă a Primăriei Sighişoara, poartă denumirea „Enescu şi Elveţia”, ca un medalion cu ocazia Zilei Naţionale a Confederaţiei Elveţiene. Acesta va fi susţinut de pianistul Benjamin Engeli, Cvartetul Arcadia şi Ansamblul Archita. În program vor fi prezentate lucrări de Johann Sebastian Bach, George Enescu, Arthur Honegger şi Robert Schumann.
Marţi, 2 August 2016, vom porni alături de violonista Adelina Oprean şi pianiştii Benjamin Engeli şi Anton Kernjak, să cunoaştem legătura dintre George Enescu şi Viena prin intermediul lucrărilor compuse de George Enescu, Alexander Zemlinsky şi Johannes Brahms.
Pe 3 August 2016 vom poposi în oraşul iubirii, în seara „Enescu la Paris” alături de violoniştii Alexandru Gavrilovici şi Sonia Vulturar, Traian Boală la violă, violoncelista Katharina Gohl Moser, Marie Trottmann la harpă şi pianistul Anton Kernjak, cu lucrări compuse de George Enescu, Eugène Ysaÿe, Maurice Ravel, Florent Schmitt şi Gabriel Fauré.
„Enescu şi România” este denumirea sub care se va derula concertul din seara zilei de 4 August 2016, ce va fi susţinut de Viniciu Moroianu la pian, Mioara Moroianu la vioară, Stéphane Giampellegrini la violoncel, Aurelian Băcan la clarinet şi Marie Trottmann la harpă, cu lucrări compuse de George Enescu, Irina Odăgescu-Ţuţuianu, Aurelian Băcan şi Richard Strauss.
De asemenea, în seara zilei de 5 August 2016 membrii Cvartetului Arcadia, Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (viola) şi Zsolt Török (violoncel) vor susţine un concert în care o lucrare de George Enescu va fi alăturată compozițiilor marilor clasici: Ludwig van Beethoven şi Wolfgang Amadeus Mozart.
Radio Tîrgu-Mureş este partener media al evenimentului.
Sanda Viţelar