Chongqing, cel mai supravegheat oraș din lume

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 decembrie 2019, 15:49 / actualizat: 1 ianuarie 2020, 20:51
Oraşul Chongqing din China este cel mai supravegheat din lume ţinând cont de populaţia sa, având 2,58 de milioane de camere care urmăresc 15,35 de milioane de oameni.
Acest lucru este echivalent cu o cameră pentru fiecare şase cetăţeni. Chongqing are cel mai mare număr de camere raportat la populaţie, depăşind oraşe precum Beijing, Shanghai sau Shenzhen. Opt din zece cele mai supravegheate oraşe din lume se află în China. Londra s-a clasat pe locul şase, cu 627.000 de camere la 9 milioane de locuitori, iar Atlanta s-a clasat pe locul 10, cu 7.800 de camere la 500.000 de rezidenţi.
Chongqing, cel mai dens populat oraş din China, face parte din programul pilot „Xue Liang” (Ochi Vigilenţi) de combatere a criminalităţii, program ce clasează cetăţenii în funcţie de încrederea acordată prin intermediul algoritmilor şi îi penalizează pe cei ce nu se comportă în conformitate cu idealurile statului chinez. Camerele de recunoaştere facială sunt văzute de guvernul chinez ca un mod de combatere și a unor situaţii în care delictele consemnate în Chongqing au fost comise de non-rezidenţi.
Sistemul de supraveghere al oraşului scanează trăsăturile faciale ale oamenilor de pe străzi, creând o hartă virtuală a feţelor cetăţenilor. Sistemul poate potrivi informaţiile cu feţele scanate ale suspecţilor din baza de date a poliţiei. Dacă informaţiile se potrivesc în proporţie de 60% sau mai mult, sistemul anunţă imediat ofiţerii de serviciu.
Un sistem de supraveghere atât de răspândit violează însă drepturile fundamentale la intimitate garantate pe plan internațional, spun criticii. Pentru a rămâne în standardele prevăzute în Acordul Internaţional al Drepturilor Civile şi Politice, atât colectarea, cât şi folosirea datelor biometrice trebuie limitate doar la persoanele implicate în ilegalități.
„Asistăm la o cursă împotriva vieții private între secțiile de poliție din China, fiecare din acestea dorindu-și să fie cea mai bună și mai inovatoare în exercitarea supravegherii în masă și a controlului social”, spune Maya Wang, cercetător senior pentru China al Humans Right Watch, citat de The Guardian.
Dana Boieriu