China a început să sape un puț de peste 11 kilometri adâncime

Publicat de Rotar Mirela, 13 iunie 2023, 18:23 / actualizat: 24 iunie 2023, 20:21
Există o mulțime de moduri prin care oamenii de știință își pot da seama ce se întâmplă în interiorul Pământului dar poate că cel mai bun mod de a studia cele mai adânci zone ale planetei este o gaură cu adevărat foarte adâncă.
Potrivit agenției de știri de stat chineze, Xinhua, se lucrează pentru a săpa o gaură de 11.100 de metri (36.417 picioare), echivalentul a peste 33 de Turnuri Eiffel, stivuite unul peste altul. Forarea găurii a început într-un deșert din zona Tarim a regiunii Xinjiang.
Săpând prin zece straturi de rocă, echipa de cercetători speră să ajungă la straturi de rocă din perioada Cretacică cu vechime de aproximativ 145 de milioane de ani.
Oamenii de știință chinezi speră că acest proiect va furniza date despre structura internă și evoluția Pământului și va testa tehnologiile de săpare adâncă subterană, conform China National Petroleum Corp., principalul producător de petrol și gaze din țară, care conduce proiectul. Se estimează că săparea va dura 457 de zile.
“Gradul de dificultate a proiectului de săpare poate fi comparat cu acela al unui camion mare care circulă pe două cabluri subțiri de oțel”, a declarat pentru Xinhua Sun Jinsheng, cercetător la Academia Chineză de Inginerie.
Echipamentul, care cântărește peste 2.000 de tone, este proiectat să reziste la temperaturi subterane de până la 200 grade Celsius și la o presiune atmosferică de 1.300 de ori mai mare decât cea normală.
Gaura, deși este impresionant de adâncă, nu va fi cea mai adâncă gaură făcută de om de pe Pământ – ținând cont de forajul Kola Superdeep de 12.262 de metri (40.230 de picioare) din Rusia (care este acum abandonat) sau puțul de petrol BD-04A de 12.290 de metri (40.323 de picioare) din zăcământul petrolier Al Shaheen, în Qatar.
Dana Boieriu