Chiatra, chieptenele şi chiloţii cu energie-partea I
Publicat de radiomures, 12 februarie 2015, 07:00
A-nnebunit lumea! Peste tot, pe Facebook, în presa scrisă, la TV, oriunde te întorci, dai de câte un vindecător, de câte un sfat util, de o reţetă naturistă, de liste interminabile de produse care cauzează cancer. De celealaltă parte, alte liste ne prezintă leacurile naturiste pentru cancer.
Toată lumea se dă peste cap să trăiască sănătos într-o lume din ce în ce mai nesănătoasă.
Asta nu e neapărat ceva rău, ba chiar din contră. O cură de detoxifiere sau vitaminizare făcută ca la carte, sub supravegherea unei persoane competente în acest sens, este recomandabilă ingurcitării de paracetamoale sau, mai rău, antibiotice.
Dar nu tot ce zboară se mănâncă, nu toate leacurile sunt bune pentru toată lumea şi în spatele unui principiu bun pot sta, uneori, oameni care au alte scopuri, binele tău fiind departe de interesele lor cât se poate de mercantile.
Să luăm un exemplu.
Citesc pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Presă un articol cu următorul titlu: „Leacuri din grădină: Curmalele”. Articolul e bun, informativ, n-ai ce zice, curmala este un fruct benefic. Asta dacă le creşti în grădină, dar unde, domnule, este grădina asta? În Egipt?! La Vaidacuta sigur nu cresc curmale în grădina cetăţeanului care vrea să se lecuiască de cine ştie ce boală!
Ce fac aceste articole, pe lângă că aduc trafic pe site?
Ne introduc subliminal ideea că un anumit produs este benefic. Aşa că dacă mergeţi la supermarket şi vă apucă brusc pofta de curmale veţi şti de unde vi se trage.
Corpul nostru nu ne va cere niciodată să mâncăm curmale pentru că nu este obişnuit, nu cunoaşte aceste fructe. Nu s-a născut, nu a crescut şi nu s-a dezvoltat într-o zonă în care să se consume regulat curmale, aşa că vă garantez că, oricât ar fi de benefice, putem să trăim foarte bine şi fără ele.
Ei, dacă era mărul leacul din grădină… era cu totul şi cu totul altceva!
Departe de mine gândul de a contesta sutele de ani de tradiţie a medicinei chineze, de exemplu, sau proprietăţile benefice ale leacurilor băbeşti moştenite în societatea noastră din timpuri străvechi, dar de câte ori apelăm la diverse tratamente naturiste cred că ar trebui să fim puţin atenţi.
Sunt chiar tratamente naturiste sau produse comerciale ca oricare altele? Ne vorbesc doctori în medicină alternativă sau vânzători ambulanţi care profită de pasiunea oamenilor pentru astfel de tratamente?
Oamenii care suferă de o boală vor căuta mereu soluţii, leacuri, tratamente care să-i scape de dureri. Asta nu înseamnă că aceşti oameni trebuie manipulaţi şi nici că cineva are dreptul să profite de disperarea lor.
De ce scriu asta?
Aflaţi mâine în Vorbe din Pălărie!
Sanda Viţelar