Cheltuielile de personal au crescut în 2019 cu aproape o cincime faţă de anul
Publicat de Corina Muntean, 18 iunie 2020, 11:21 / actualizat: 9 august 2020, 12:00
Cheltuielile de personal au crescut anul trecut cu aproximativ 16,2 miliarde lei (respectiv +18,8%) comparativ cu anul trecut. Faţă de anul 2016 acest agregat s-a majorat cu circa 45,8 miliarde lei (+79,5%), arată un raport recent al Consiliului Fiscal. În urma majorărilor salariale din 2019, salariul mediu brut a ajuns la nivelul de 6.472 lei/lună în sectorul bugetar, fiind mai mare cu 36,6% faţă de cel din mediul privat, precizează sursa. În comparaţie cu celelalte ţări din UE, România înregistrează pentru al doilea an consecutiv cea mai ridicată pondere a cheltuielilor cu salariile în total venituri bugetare, de o treime (33,8%), fiind chiar mai mare decât nivelurile din perioada pre-criză (2007-2008)’, se menţionează în raport. Probabil că această creștere ar trebui să ne dea de gândit, însă până la urmă, statul urmărește ca forța de muncă, fie ea din sector public, fie privat, să rămână în țară motivată de salarii mai bune, nu să emigreze. Firește trebuie să existe și un corespondent între productivitate, valoarea muncii depuse și nivelul de salarizare. Un raport greu de cuantificat în sectorul public.
Cum a fost posibilă o asemenea creștere a cheltuielilor de personal, vă întrebați? Datorită modificărilor legislative. Începând cu anul 2018, a intervenit modificarea regimului de impozitare a câştigurilor salariale prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Aceasta a determinat creşterea taxării muncii prin contribuţii de asigurări sociale. Consiliul Fiscal arată că cea mai mare creştere s-a înregistrat în sectorul public de învăţământ, salariul mediu net ajungând în trimestrul IV din 2019 la 5.823 lei, cu 18,8% mai mare decât aceeaşi perioadă a anului precedent. Probabil că acest Consiliu se bazează în calcule pe alte cifre decât cele oficiale raportate de Institutul Național de Statistică. Pentru că, documentul ”Forța de muncă și câștigurile salariale” din aprilie 2020, care face o trecere în revistă pe durata unui an calendaristic, începând din aprilie 2019, a salariilor lunare din diferite sectoare și ramuri de activitate, emis de INS, arată cu totul alte valori: în învățământ, câștigul mediu net în ultimele 4 luni ale anului precedent a fost de doar 3.407 lei, nicidecum 5.823 de lei. Se prea poate să fie o greșeală de editare, dar nici măcar brutul nu este atât, acest câștig ridicându-se la 5.777 de lei, în ultimul semestru al anului trecut. Iar față de 5.198 de lei cât a fost media pe total economie, salariul din învățământ nu este cu mult mai mare, în perioada vizată. Ca să nu mai spunem că în același interval de timp, cel mai mare câștig salarial brut, de 10.617 a fost, tot la privat, în prelucrarea țițeiului.
Deci, nu e chiar așa. A avansa și susține ideea unei discriminări a sectorului privat față de cel public e un joc periculos, care nu are cum să rezolve deficiențele reale ale unui sistem imperfect de remunerare a muncii prestate. Să ne imaginăm doar, cum ar arăta lumea fără, medici, profesori sau polițiști și ne vom da singuri răspunsul.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.