Cezar Irimia: programul național de paliație, praf în ochi pentru campania electorală
Structura programelor naționale de sănătate se va modifica, după cum e prevăzut într-un proiect de hotărâre pus în această săptămână în dezbatere la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), astfel încât să fie inclus și programul național de îngrijiri paliative.
Publicat de Stan Lucian, 23 octombrie 2024, 15:07
Acesta are scopul de a ameliora simptomele bolilor grave, de cele mai multe ori, în faze terminale.
Brașoveanul Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Pacienților Cronici din România, nu crede că acest program e viabil, în condițiile în care pacienții cu speranță de viață suferă, la această dată, de lipsa de tratamente.
În plus, nu este precizată sursa de finanțare a Programului de Paliație, mai spune Cezar Irimia:
”Există o lege care spune că 5% din capacitatea oricărei secții de oncologie trebuie destinată îngrijirilor paliative. Acum, dl ministru (al Sănătății – n.r.) vrea să dea o hotărâre de Guvern, fiind în campanie, că facem program național. Vin cu lege la lege. Este o ipocrizie dusă la maxim și minciună. Noi ne-am săturat că noi nu avem medicamente să fim tratați. Poate, îngrijirea paliativă este singura cale că oricum murim fără tratamente… Dar, sunt convins că nu au finanțare pentru îngrijirea paliativă.”
Irimia mai susține că există legi importante aprobate în Sănătate care nu au încă formulate normele de aplicare pentru a fi publicate în Monitorul Oficial, iar unele stau în sertare de 8 ani de zile. Prin urmare, nu pot fi puse în aplicare. Este cazul legilor Sănătății Mintale, a Diabetului, a Infecțiilor Nosocomiale și altele, precum și Planul Național de Cancer, promulgat în noiembrie 2022 de către Președintele României.
Potrivit estimărilor, circa 150.000 de români au nevoie în fiecare an de îngrijiri paliative, în ultimii ani necesarul terapiei curative fiind de peste 10 ori mai mare față de ceea ce s-a acoperit.
Autor: Cristina Bulbescu