Cetățuia Brașov ar putea reveni Municipiului reședință de județ
Publicat de Rotar Mirela, 10 martie 2023, 13:08
După 7 ani de procese, instanţa a decis, în cele din urmă, ca Cetăţuia Brașovului, unul dintre simbolurile municipiului, să revină statului român, prin Ministerul de Finanţe.
Legea cere ca Executivul să întrebe întâi toate ministerele dacă vor imobilul.
Ministerul de Interne și-a exprimat intenția să amenajeze centru pentru pregătirea polițiștilor, iar Ministerul Educației, prin Universitatea Transilvania, ar dori să o transforme în centru cultural.
În aceste condiții, autoritățile locale s-au mobilizat pentru blocarea acestor demersuri și pentru ca cetatea să revină Primăriei Brașov.
Astfel, Guvernul României a amânat discutarea solicitărilor ministerelor și urmează să aibă o serie de consultări și cu primăria și Consiliul Județean Brașov.
Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea:
În perioada următoare, atât Primăria Brașov, cât și Primăria Municipiului Brașov, vor fi invitate la Palatul Victoria pentru a avea consultări și pentru a găsi cea mai bună soluție pentru ca acest monument istoric să fie redat comunității brașovene. Mă bucură că am avut ecou. (…) Împreună cu Primăria Brașov va trebui să găsim cea mai bună soluție în așa fel încât cetatea să fie introdusă în circuitul turistic și să fie redată brașovenilor.
Primarul Brașovului, Allen Coliban, speră ca Guvernul să nu ofere Cetățuia Ministerului de Interne sau Ministerului Educației, deoarece ar fi nevoit să atace decizia în contencios și s-ar pierde timp prețios pentru punerea în siguranță a zidurilor:
Municipiul Brașov și vrea, și poate, are și resursele necesare, avem anul acesta prinși în buget peste 1,5 milioane de lei pentru prima fază a lucrărilor, respectiv punerea în siguranță, atât din punct de vedere structural al zidurilor, cât și din punct de vedere al siguranței publice în spațiile interioare, astfel încât să luăm în calcul, și am putea să deschidem, măcar pentru vizitare, obiectivul, în decursul acestui an.
Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov spune că destinația ar trebui să fie una culturală și a atras atenția asupra degradării monumentului istoric:
Această cetățuie s-a degradat într-un ritm accelerat din cauza acestui proces care a durat cât durează un proces în România, trebuie să urmeze anumite proceduri. Cineva trebuie să răspundă pentru această întârziere. (…) Eu nu înțeleg un lucru: ieșim cu acest subiect, cu Cetățuia Brașovului, dar, pe bune, nu vedem ce e în jurul Cetățuii Brașovului? Acolo nu a fost în ultimii ani proces. Ce ne-a oprit, în ultimii ani, să menținem acea zonă din jurul cetățuii la fel? (…) Adică cum să am eu încredere să dau un monument istoric cuiva în administrare, când văd că zona din jurul cetățuii, care nu presupune lucrări de restaurare și milioane de euro este în halul în care este, când Turnul Alb, de atâta timp, nu se mai întâmplă nimic cu el.
Cetățuia de pe Dealul Straja a fost ridicată în secolul 17, drept fortificație de apărare. Peste 5.300 de persoane au semnat o petiție online pentru ca Cetățuia să redevină a Brașovului.
Raluca Creţ