Cetățenii care nu verifică coșurile de fum pot fi amendați

Publicat de Corina Muntean, 8 ianuarie 2020, 15:18
Îngrijorați de numărul tot mai mare de incendii din ultima perioadă, produse din cauza surselor de căldură defecte, pompierii au lansat o nouă rundă de apeluri către populație pentru respectarea unor minime sfaturi de prevenție.
Riscurile apar și la sobele cu acumulare de căldură, dacă în apropierea lor sunt depozitate obiecte sau substanțe care pot lua foc, la o distanță de 1 metru.
În cazul sobelor de metal, această distanță se reduce la 50 de centimetri.
Pompierii atrag atenția și asupra mijloacelor de încălzire electrice, care pot prezenta defecțiuni, chiar dacă sunt noi.
Un aspect care nu trebuie neglijat este coșul de fum care, conform legii, trebuie curățat cel puțin o dată pe an, a arătat șeful Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș, colonelul Mihai Pălăcean.
În această perioadă este foarte important să fie verificate cu atenție coșurile de fum. Multe din coșurile de fum ale populației nu sunt verificate din necunoaștere, din nepăsare sau din diverse alte motive. Legislația actuală impune verificarea coșurilor de fum o dată pe an sau ori de câte ori este nevoie. Recomandarea noastră, a inspecției de prevenire și a inspectoratului, este ca să fie verificate de două ori pe an. Coșurile de fum se verifică indiferent de combustibilul utilizat. Chiar dacă folosim material combustibil solid, cărbune, lemn, etc, coșul de fum este obligatoriu să fie verificat dar, de asemenea, este obligatorie verificarea și a coșurilor de fum la centralele termice cu gaz natural.
Cei care pot da amenzi în cazul în care cetățenii nu își verifică coșurile de fum sunt primarii, însă până acum nu există nicio sancțiune în acest sens.
Raluca Creţ