Certificatele de stare civilă din străinătate trebuie transcrise în termen de șase luni

Publicat de MIRELA ROTAR, 27 iunie 2018, 11:02 / actualizat: 30 iulie 2018, 10:00
Aceasta este obligativitatea românilor pe care o aduce la cunoștință Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș. Termenul de șase luni curge din momentul întoarcerii în ţară sau de la obţinerea în străinătate a certificatului/extrasului de stare civilă.
Transcrierea reprezintă o procedură de recunoaştere de către autorităţile române a certificatelor de naștere, deces sau căsătorie obținute de români în străinătate. Directorul executiv al Direcției de Evidență a Persoanelor Mureș, Codruța Sava:
Transcrierea se efectuează cu aprobarea primarului și cu avizul prealabil al direcţiei judeţene de evidenţă a persoanelor. Cererea tip se depune la primărie la starea civilă, se poate face în nume propriu sau prin împuternicit cu procură specială, autentificată de un notar public român, autoritatea română din străinătate, sau, după caz, de notarul public străin. Din procura specială trebuie să rezulte clar obiectul mandatului, adică depunerea documentelor precum și ridicarea certificatului care se eliberează după transcriere în română.
Cererea de transcriere trebuie însoțită de câteva acte și declarații care se regăsesc pe site-ul Direcției Județeane de Evidență a Persoanelor.
Marcela GERMAN