Certificatele de integritate comportamentală pentru profesori și medici rămân în vigoare și în acest an

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 septembrie 2020, 12:21 / actualizat: 14 septembrie 2020, 16:37
Toți educatorii, învățătorii și profesorii, mai exact persoanele care interacționează profesional cu grupuri vulnerabile, vor trebui să aducă și la începutul acestui an școlar un ”certificat de integritate comportamentală”. Acest certificat va atesta faptul că personalele care vin în contact cu copiii nu sunt în registrul pedofililor sau violatorilor.
Certificatele se obțin de la Poliție în baza unei solicitări, care poate veni și din partea conducerii unității de învățământ pentru toți angajații.
Anul trecut, nici un angajat din învățământul mureșean nu figura în Registrul agresorilor, a precizat pentru Radio Târgu Mureș inspectorul școlar adjunct al ISJ Mureș, Sabin Pașcan:
Doresc să aduc la cunoștință faptul că la toate etapele de mobilitate care s-au derulat pe parcursul acestui an, toate cadrele didactice trebuiau să depună la dosar acest certificat de integritate comportamentală. Era, practic, o piesă importantă și obligatorie la dosarul acestor cadre didactice. Acesta se obține de la poliția de pe raza de domiciliu al cadrului didactic. Deci, dacă de exemplu dacă avem un cadru didactic care are domiciliul în Reghin și el lucrează în Târgu-Mureș, acest certificat de integritate comportamentală se obține de la Poliția Municipiului Reghin.
Certificatul de integritate comportamentală se obține de la orice unitate de poliție în baza unei cereri tip și a actului de identitate.
La Târgu-Mureș se depun zilnic astfel de cereri, iar termenul de eliberare diferă de la o situație la alta, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Emanuela Fărcaș:
Persoana fizică depune cererea la sediul IPJ în cadrul Serviciului Cazier Judiciar, statistică și evidențe operative, fie de la locul de naștere sau de la locul de domiciliu sau reședință. Persoanei fizice, după depunerea cererii, i se eliberează un bon care va fi semnat, ștampilat și pe care va fi înregistrat numărul de înregistrare precum și termenul de eliberare a adeverinței, care este de 3 zile pentru cunoscuți și necunoscuți, dar dacă cererea se adresează la locul de naștere, și de cel mult 30 de zile dacă cererea se adresează la locul de domiciliu.
Legea precizează că pe lângă cadrele didactice mai au nevoie de certificat de integritate comportamentală și angajații din sănătate și protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile.
Adeverința este valabilă 6 luni de la data eliberării și numai în scopul pentru care a fost eliberată.
Cristina Bulbescu