Cerșetoria în Sighișoara ar putea fi combătută prin modificarea legislației

Publicat de MIRELA ROTAR, 4 mai 2018, 14:12 / actualizat: 4 mai 2018, 22:35
Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns autoritățile sighișorene în cadrul grupului de lucru constituit prin ordinul Prefectului pentru eradicarea cerșetoriei din zonă.
Primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean:
Sunt multe probleme din punct de vedere legislativ pe care le-am identificat și care necesită practic modificarea legislației pe care o avem. Astea vor fi probabil propuneri pe care să le facem către parlamentarii noștri. Nu vom rezolva problema prin sancționarea lor, pentru că n-au de unde să plătească și se adună ca creanțe. Alte metode de integrare trebuiesc găsite, prin asociații care să ne sprijine, să îi ajute să se integreze. Este o lipsă de forță de muncă fantastică, dar nefiind educați nu pot accesa locurile de muncă.”
Comisia formată la nivelul județului a stabilit o strategie de lucru. A început prin identificarea cauzelor și speră să ajungă la soluții pentru combaterea cerșetoriei, spune coordonatorul Centrului Regional împotriva traficului de persoane Mureș, comisar Cristina Zaharia:
Au fost mai multe întâlniri în cadrul cărora am identificat problemele legate de cauza acestui fenomen. Primele dintre activități le-am susținut în cadrul a patru unități școlare din Sighișoara. Le-am testat și cunoștințele privind acest fenomen printr-un chestionar. În funcție de rezultatele acestuia probabil ne vom ajusta activitățile și acțiunile viitoare. Dorim să educăm puțin și comunitatea în sensul de a nu mai da acel bănuț. Dacă nu va mai fi această ofertă cu siguranță nu vom mai găsi acei copilași care stau cu mânuța întinsă”
Primarul Sighișoarei spune că 160 de cerșetori vin din comuna Albești, la care se adaugă alții din localitatea Vânători.
O evidență a copiilor care apelează la mila trecătorilor are Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecție a Copilului. Purtătorul de cuvânt al acesteia, Constantin Doru:
Am avut pe trimestrul I al acestui an 39 de cazuri, doar acele situații confirmate și care ajung în atenția noastră. Nu neapărat acești copii trebuie scoși din mediul familial. Se încearcă consilierea părinților, a familiei și doar dacă situația este atât de gravă încât mediul este unul care periclitează, atunci sigur se poate ajunge și la soluția în care acest copil este instituționalizat. Dar vorbim de cazuri particulare.”
Un prim pas pentru combaterea fenomenului cerșetoriei în zona Sighișoara este elaborarea unui proiect prin care 20 de copii din Albeşti vor beneficia de serviciile unui centru de zi, care urmează a se realiza din fonduri europene.
Mercela German