Cerșetoria a devenit principala țintă a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane

Publicat de Corina Muntean, 18 octombrie 2019, 18:33
Agenția a lansat astăzi, cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, campania ”Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!”, care se adresează în principal tinerilor.
Specialiștii le explică elevilor cum să evite riscurile de a deveni victimele traficanților, dar și cum să îi trateze pe cerșetori, care de cele mai multe ori sunt abuzați de alte persoane.
Coordonatorul Centrului Regional Târgu Mureș al ANTP, comisar șef Cristina Zaharia.
Vrem să le aducem în atenție faptul că acest fenomen există, și noi observăm cazuri în cadrul societății noastre și este nevoie să luăm măsuri astfel încât să nu mai avem copii care cerșesc, să încercăm să le spunem că nu acesta este modul de viață, să nu asculte de vocea anturajului care le spune că în stradă este cel mai bine, acolo este libertate, acolo pot câștiga foarte mulți bani într-un timp foarte scurt. El trebuie să știe că cel mai important este la vârsta lui să învețe, să aibă acces la servicii sociale, să aibă bineînțeles o familie care îl ocrotește și îl înțelege, iar dacă acest lucru nu există, să știe că există autorități care îl ajută.
Elevii au înțeles că oferirea de bani cerșetorilor nu face altceva decât să încurajeze fenomenul:
Profesoara Hermina Iacov le aduce aminte elevilor, de câte ori are ocazia, despre cum să se ferească să devină în primul rând ei victime ale abuzurilor, dar și despre cum să se comporte cu cerșetorii.
În orele de consiliere și orientare profesională și în consiliere, în general, discutăm despre aceste lucruri, încercăm pe cât posibil să avem un reprezentant din partea ANITP, dacă nu, din partea MAI pe cineva și cred că, cu cât îi conștientizăm mai mult, cu atât se va întrerupe acest lanț.
În acest an, la nivelul Centrului Regional Târgu Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au fost identificate peste 20 de victime ale traficului de persoane. Aproape toate sunt femei, iar cele mai multe au fost exploatate sexual.
4 victime au fost identificate ca fiind exploatate prin cerșetorie, iar 5 prin muncă.
Raluca Creţ