Ceremonialul sfinţirii bucatelor din prima zi a Paştelui Catolic, la Miercurea Ciuc

Publicat de Corina Muntean, 21 aprilie 2019, 14:40
Câteva mii de persoane au participat, duminică dimineaţă, la tradiţionalul ceremonial al sfinţirii bucatelor din prima zi a Paştelui Catolic.
În ciuda vremii friguroase, cu o temperatură de minus un grad Celsius, oamenii au început să se adune pe platoul din centrul municipiului cu o jumătate de oră înainte de începerea slujbei matinale şi au purtat în mâini coşuri împletite, în care au pus alimente pe care le vor mânca de Paşti.
Potrivit tradiţiei, fiecare coş a fost acoperit cu şervete albe, brodate, pe care unele dintre credincioasele romano-catolice le folosesc doar cu această ocazie.
Şervetele albe semnifică un nou început, unul al purităţii alimentelor binecuvântate după cele 40 de zile de post.
Slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficială de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioşilor, împreună cu mai mulţi preoţi catolici, de la un altar improvizat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.
După slujbă, preoţii au mers printre oameni şi au sfinţit bucatele pe acordurile imnurilor pascale.
La finalul liturghiei, preoţii le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final a fost intonat imnul Ungariei şi cel secuiesc.