Cercul vicios al colectării taxelor

Publicat de Corina Muntean, 30 noiembrie 2018, 10:31
Creșterea economică a României va fi de 4,5 % anul acesta, conform Comisiei de prognoză, ceea ce este o veste încurajatoare, chiar dacă unele surse indică o creștere de doar 3,6 %. În anul în care sărbătorim Centenarul, PIB-ul țării este de peste 22 de ori mai mare decât acum aproape 100 de ani, în 1920, apropiindu-se de 950 de miliarde lei. Și ar fi și mai mare dacă și taxele și impozitele ar fi încasate la timp și în cuantumul așteptat.
România adună anul acesta peste 200 de miliarde de euro în produsul său intern Brut. Am depășit câteva din țările din Estul Europei în acestă privință și țintim un grup special, al economiilor consolidate din această parte a continentului. Din păcate, nu toate segmentele construcției PIB-ului contribuie cu același efort. În privința încasărilor taxelor și impozitelor avem cea mai redusă rată de colectare la PIB, din UE. România a ajuns la o pondere a taxelor şi impozitelor de 25,8% din PIB, anul trecut, al doilea cel mai redus nivel din Uniunea Europeană (UE) şi în scădere de la 26,5% în anul anterior.
Cel puțin așa indică datele afişate de Eurostat – Biroul de statistică al UE. Cea mai redusă pondere a taxelor în PIB o avea Irlanda, de 23,5%, în scădere de la 24% în anul anterior. Bulgaria se află imediat după România în clasamentul slabei colectări, cu o pondere de 29,5% din PIB, dar în creştere de la 29% în anul anterior. Lituania a înregistrat și ea un nivel de sub 30%, respectiv de 29,8%. Spre comparaţie, restul ţărilor din Europa Centrală şi de Est aveau performanțe mult mai bune decât România. Slovacia a ajuns la o pondere de 33 % a taxelor în PIB, Polonia la 35 %, iar Republica Cehă la 35,4%, toate în creștere. Slovenia a scăzut uşor, colectând 36,8 % taxe din PIB, iar Croaţia şi-a menţinut ponderea taxelor colectate în PIB, la 37,8%. În schimb, asemenea României, rata taxelor colectate de Ungaria a scăzut la 38,4% din PIB, de la 39,3% din PIB, în anul anterior.
La polul opus, cea mai ridicată cotă de impozite şi contribuţii sociale în PIB a fost înregistrată de Franţa, de 48,4%, urmată de Belgia (47,3%), Danemarca (46,5%), Suedia (44,9%), Finlanda (43,4%), Austria şi Italia (fiecare cu 42,4%), Grecia (41,8%), Germania (40,5%) şi Luxemburg (40,2%). Deci toate, peste 40 %. De altefl, ponderea totală a impozitelor şi taxelor din PIB, adică suma impozitelor şi a contribuţiilor sociale nete ca procent din Produsul Intern Brut, a fost de 40,2% în Uniunea Europeană în 2017, în creștere faţă de 2016 (cu 0,3%). Din păcate un nivel atât de redus al taxelor și contribuțiilor în PIB înseamnă și bani mai puțini de investiții.
Cheltuielile cu investițiile publice au ajuns la un nivel scăzut, cum numai în anii 1998 și 1999 am mai avut; respectiv 2,8 % din PIB. România se află într-o situație destuyl de neplăcută. Pentru că, pentru o economie care are mare nevoie de dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare sau tehnologice, reducerea spațiului fiscal pentru investiții devine o mare problemă pe termen mediu și lung.
sursa: Mediafax
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean