Cercetătorii europeni explică de ce se mută Polul Nord Magnetic
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 mai 2020, 15:42 / actualizat: 26 decembrie 2022, 10:03
Polul Nord magnetic a fost descoperit în anul 1831 şi, de atunci, acesta s-a deplasat aproximativ 2.250 de kilometri spre Siberia. Cercetătorii europeni au declarat că pot, acum, să descrie cu încredere ce anume produce această deplasare a Polului Nord Magnetic al Pământului.
Potrivit unei echipe de geofizicieni și geologi anglo-daneză, condusă de specialistul de la Universitatea din Leeds, Philip Livermore, fenomenul e explicat prin competiţia între două “pete” magnetice, aflate la marginea nucleului exterior al Pamantului.
S-a dovedit că schimbările în fluxul de materie topită din interiorul planetei au afectat puterea zonelor „concurente” sus-menționate: zona de sub Canada a devenit mai slabă, iar cea de sub Siberia – mai puternică.
“Din acest motiv, Polul Nord şi-a mutat poziţia istorică de deasupra Arcticului Canadian şi a trecut de Linia Internaţională a Datei. Rusia de nord câştigă “războiul”, dacă vreţi să spunem aşa,” a explicat dr. Phil Livermore.
Pământul are trei poli – unul geografic, unde se află axa planetei, unul geomagnetic şi Polul Nord Magnetic. Mişcarea celui din urmă a forţat Centrul Naţional de Date Geofizice din SUA şi Centrul Geologic din Marea Britanie să lanseze anul trecut un nou Modul al Pămantului Magnetic.
Mișcarea Polului Nord către Siberia s-a accelerat în ultimii ani, cu aproximativ 55 de kilometri pe an, şi i-a forţat pe oamenii de ştiinţă să actualizeze Modelul Magnetic Mondial, folosit de sistemele de navigare civile, de armatele americană şi britanică, cu un an înainte de termen.
Dana Boieriu