Cercetătorii americani au creat un mic robot, inspirat de gandaci

Publicat de Corina Muntean, 14 august 2019, 09:16 / actualizat: 17 august 2019, 13:25
Pe cât de mic este, pe atât e de important, pentru că rezistența lui se poate dovedi utilă în situații de viață și de moarte, cum ar fi dezastrele sau războaiele.
Inspirandu-se din viața și comportamentul gândacilor, oamenii de știință americani de la Universitatea California, din Berkeley, au creat un robot minuscul.
Chiar dacă nu cântărește mai mult de o zecime dintr-un gram, robotul creat de cercetători poate susține o greutate de 60 de kilograme și de cele mai multe ori va ”supravieți” chiar dacă cineva calcă pe el.
În plus, robotul este în stare să se deplaseze cu viteză mare, ceea ce-l face un ajutor de nădejde pe viitor în operațiunile de salvare sau de război.
Robotul este construit dintr-un material stratificat cu două lamele care se îndoaie și se îndreaptă atunci când este aplicată o tensiune de curent alternativ, determinându-l să se ridice și să coboare într-o mișcare săritoare ce-l împinge înainte, ca un gândac adevărat care se deplasează cu picorușe. Robotul, care are aproximativ dimensiunea unui timbru poștal mare, este format dintr-o foaie subțire dintr-un material piezoelectric numit fluorură de poliviniliden. Materialele piezoelectrice sunt unice, prin faptul că la aplicarea tensiunii electrice se produce extinderea sau contractarea lor. Datorită acestei proprietăți a materialului robotul se poate deplasa de-a lungul solului cu o viteză egală cu 20 de lungimi de corp pe secundă, o rată comparabilă cu cea a unui gândac adevărat, fiind și cea mai mare viteză înregistrată în categoria acestor miniroboți.
Gândacul artificial se poate dovedi extrem de folositor. În cazul unui cutremur, de exemplu, e greu să patrunzi sub dărâmături cu roboți mai mari sau cu câini. Însă un astfel de robot pare ideal pentru a explora zonele greu accesibile altor mașinării sau oameni.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.news.berkeley.edu