Cercetători români și străini dezbat redefinirea securității europene la Conferința internațională a UMFST Tg.Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 8 mai 2023, 12:21 / actualizat: 8 mai 2023, 13:54
Comunitatea academică a UMFST și târgumureșenii interesați de modul în care cele mai recente evenimente internaționale modelează lumea sunt așteptați la deschiderea conferinței internaționale ”Redefinirea securității europene într-o lume post covid” (Redefining European Security in a Post COVID 19 World.)
Evenimentul găzduit marți, 9 mai, de Aula Magna a Universității de Medicină Farmacie Științe și Tehnologie din Tg.Mureș va fi deschis de fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu și de prof. univ. dr. Radu Carp de la Universitatea București.
Organizator al conferinței, conf. univ. dr. Mihaela Daciana Natea directorul Centrului de Excelență în securitate europeană și combaterea dezinformării:
Vor discuta despre aceste tranziții care au loc, aceste renegocieri care au loc la nivel internațional, dar se vor apleca și asupra politicilor europene și impactul lor la nivel mondial și la nivel regional. De exemplu politica verde a UE, politica digitală a UE. Ele nu au doar impact asupra vieții noastre de zi cu zi ci și asupra celor din vecinătate, care vor trebui să respecte niște standarde în momentul în care interacționează cu UE.
Unul din aspectele ce vizează menținerea securității europene este legat de vehicularea informațiilor în spațiul public și combaterea dezinformării. Revine conf. univ. dr. Mihaela Daciana Natea:
Sunt mai multe unghiuri din care vom privi dezinformarea, atât sub aspectul securității și modul în care – de exemplu – ea se integrează în conceptul războiului hibrid, adică acea dezinformare care vine din spațiul Rusiei în momentul de față, în Estul Europei, dar va fi privită și din perspectiva educației. Ce trebuie să facem, ce trebuie să schimbăm în zona de educație, astfel încât să pregătim tinerii și să pregătim populația în general să facă față acestor subiecte care apar în spațiul public care sunt false, și care ne bombardează în fiecare zi, atunci când ne uităm în spațiul online.
La conferință și-au anunțat participarea peste 40 de cercetători din țară și din Franța, Republica Moldova, Tunisia, Bangladesh, Liban, Polonia, Ucraina, Georgia, Albania. Intrarea la deschidere și la prima parte a conferinței este liberă.
Conferința este organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș, prin Jean Monnet Center of Excellence in European Security and Disinformation in Multicultural Societies înființat prin Proiectul european Jean Monnet- ESDMS.
Autor: Virgil Natea