Cercetător UMFST Târgu Mureș: Efectele adverse sunt ușoare la vaccinarea copiilor
Publicat de Corina Muntean, 16 iunie 2021, 11:08 / actualizat: 20 iunie 2021, 14:44
China și SUA sunt campioane la vaccinarea copiilor, în schimb, în Europa, România este printre primele țări care a început, încă din 2 iunie, vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani.
Peste 13.000 de copii s-au vaccinat până la această dată, anunță reprezentanții campaniei de vaccinare din țara noastră.
Polonia a început campania în 7 iunie iar de astăzi, Franța.
În Germania, în schimb, în ciuda insistențelor cancelarului Angela Merkel, specialiștii Comisiei Permanente pentru Vaccinare nu și-au dat acordul pentru vaccinarea copiilor peste 12 ani, motivând lipsa datelor cu privire la efectele pe termen lung.
Totuși, există o contradicție între recomandări, spune cercetătorul în Covid-19 de la UMFST Târgu-Mureș, Mihaly Imre:
Faptul că vaccinarea copiilor este contestată în Germania este o știre trunchiată. Este, de fapt, o recomandare a Comisiei STIKO să se mai aștepte și să se temporizeze, de fapt, vaccinarea copiilor, cu excepția celor care au un risc crescut, adică copiii cu diabet zaharat, copii cu obezitate, copii cu boli cardiace grave, cu imunodeficiență sau cu neoplazii, cancere. Aceasta este o ușoară contradicție. Adică, nu recomanzi să se vaccineze populația generală, dar recomanzi să se vaccineze copiii care au boli severe.
Studiile companiei producătoare de vaccinuri, Pfizer arată că aproape 80% dintre copii ar avea reacții adverse la vaccin. Acestea, însă, nu sunt grave iar vaccinarea poate preveni două tipuri de sindroame ale bolii Covid-19, precizează medicul târgumureșean, Mihaly Imre:
Într-adevăr manifestările la copii sunt mai ușoare. De obicei, boala decurge mai ușor însă pot să apară, atât Sindromul Long-Covid, adică Covid prelungit cât și Sindromul Multisistemic inflamator al copilului. Acesta poate să apară la 4 din 10.000 de copii. Deci, într-adevăr, statistic, este mai puțin gravă incidența acestui sindrom decât la adulți dar dacă ne gândim că avem deja la nivel mondial circa 7 milioane de copii vaccinați, riscurile sunt foarte mici, efectele adverse sunt foarte ușoare după vaccinarea cu vaccinul Pfizer.
Zilele trecute compania Pfizer a început testarea vaccinului pentru copiii între 5 și 11 ani. Doza de 10 micrograme a fost redusă la o treime din doza pentru adulți. Studiul se va desfășura până în luna septembrie pe 4.500 de copii din Statele Unite al Americii, Finlanda, Polonia și Spania. După această dată, vaccinul ar putea fi autorizat și pentru această grupă de vârstă.
Cristina Bulbescu