Cercetaşii „lupişori” au împlinit 100 de ani
Publicat de radiomures, 31 iulie 2016, 14:56 / actualizat: 31 iulie 2016, 22:50
Peste 240 de cercetaşi cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani s-au adunat, în săptămâna 24-30 iulie, în localitatea Crasna, din judeţul Covasna, pentru a marca centenarul apariţiei în cadrul Organizaţiei Mondiale a Cercetaşilor a ramurii de vârstă „lupişorii”.
Modelul folosit pentru lupişori drept cadru simbolic este Cartea Junglei scrisă de Rudyard Kipling, drept urmare în tabăra de la Crasna cei mai mici dintre cercetaşi l-au ajutat pe Mowgli să organizeze o petrecere surpriză pentru Akela, a spus pentru RTM coordonatoarea Grupei “Lupişorilor” din cadrul Centrului Local “Tîrgu-Mureş”, Oana Moldovan:
La Crasna a fost Campul Naţional de “Lupişori” unde s-au întâlnit 240 de lupişori din toată ţara însoţiţi de lideri. Tema campului din acest an a fost “Ziua lui Akela” care a împlinit 100 de ani, practic de 100 de ani există ramura aceasta de vârstă “de lupişori” la nivel mondial.”
Pe lângă petreceri, cei mai mici cerecetaşi au învăţat cum să protejeze natura, spune unul dintre participanți, Mihai Furnea:
Prima zi din camp a fost de relaxare, a doua zi am fost într-o aventură cu mai multe probe, tiroliană, escaladaă, am avut şi un cerc verde despre plante medicinale. A trebuit să facem adăposturi pentru Akela pentru că noi ne rezumăm mult la Cartea Junglei şi este ziua ei de 100. Am învăţat şi să facem ceva noduri.”
Ieri, la întoarcerea din tabără, părinţii i-au aşteptat emoţionaţi:
Da, am emoţii, după o săptămână de lipsă a copilului. Este prima data, a fost şi anul trecut, dar atunci au stat doar trei zile.”
În România, primele grupuri de cercetaşi au apărut în 1912 la Blaj, Braşov şi Bucureşti, pentru ca în 1914 să ia fiinţă Asociaţia Cercetaşii României, recunoscută oficial.
Sanda Viţelar