Cercetări reluate la cetatea dacică din Valea Zânelor
Publicat de radiomures, 24 iulie 2018, 17:28
O echipă de arheologi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj a sosit în staţiunea Covasna pentru a relua cercetările la cetatea dacică din Valea Zânelor, ridicată în urmă cu aproape 2000 de ani.
Anul acesta se împlinesc două decenii de când arheologii de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj au început cercetările la cetatea din staţiunea Covasna, perioadă în care au fost descoperite importante vestigii, printre care şi două temple dacice.
O parte dintre zidurile cetăţii au ieşit la iveală întâmplător în anul 1995, în urma unei furtuni puternice care a smuls arborii şi a culcat pădurea la pământ.
Potrivit arheologilor, aceasta este una dintre cele mai mari cetăţi dacice din afara Munţilor Orăştiei, în jurul ei şerpuind mai multe terase fortificate cu ziduri de piatră foarte bine conservate, iar cercetarea poate oferi detalii importante despre modul de viaţă şi de organizare a defensivei dacice.
În jurul cetăţii s-au ţesut de-a lungul timpului foarte multe legende – se spune că aici ar fi fost ultimul refugiu al regelui Decebal, dar şi că între zidurile acesteia dacii ar fi îngropat o comoară.
Insert, a declarat muzeograful Paul Pupeză, coordonatorul campanei arheologice.
Mara Deleanu