Ceramica romană, prezentată la Parcul Arheologie Călugăreni

Publicat de APETRI MARGARETA, 20 aprilie 2023, 14:45
Centrul de Cercetare a Limesului Roman din cadrul Muzeului Județean Mureș organizează sâmbătă, între orele 11:00-16:00, cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, evenimentul intitulat „Lut · Vas · Ciob”.
Vizitatorii vor învăța despre istoria ceramicii, funcționalitatea vaselor descoperite, dar pot vedea și arta olăritului la roată. Totodată, specialiștii muzeului vor restaura câteva vase la fața locului, a explicat muzeograful și arheologul Sido Katalin:
Sâmbătă o să prezentăm lumea ceramicii romane, cu diferite activități, workshopuri pentru adulți și pentru copii, care vor participa la o minisăpătură, o să găsească cioburi, să încerce să le restaureze. 80 la sută dintre vasele care se foloseau în bucătăria romană erau din lut. Acesta, din punct de vedere arheologic, ne oferă mai multe informații decât alte tipuri de obiecte. Știm ce fel de materiale s-au folosit, de unde provin – sunt foarte multe importuri de lux, scumpe, din Galia, din Hispania, din Italia. Ele ne oferă și informații asupra comerțului, asupra prețurilor și a modei.
În cei 10 ani de când se fac săpături la Călugăreni, pe lângă vasele ceramice au fost descoperite și câteva obiecte interesante, semnificative pentru epoca romană, din bronz, fier și sticlă.
Sido Katalin:
La Călugăreni s-au descoperit și obiecte inedite, unicate de fapt, precum o pușculiță dublă din ceramică, un obiect foarte practic. Apoi sunt vase de import, avem fibule din bronz, avem materiale de construcții din fier, vârfuri de săgeată, avem niște cuțite dar nu se știe dacă s-au folosit la bucătărie sau în luptă. Din sticlă avem de exemplu așa-numitul ”unguentaria”, vas în care se păstrează parfumuri și unguente.
În bucătăria romană vor mai avea loc demonstrații culinare, va fi prezentată viața militară romană și va fi amenajată și o mini-expoziție despre funcționalitatea vaselor din Antichitate până astăzi.
Valeriu Russu