Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, la UMFST Târgu Mureș

Publicat de Andrei Borz, 17 martie 2023, 20:00 / actualizat: 17 martie 2023, 22:01
Clădirea UNiX, care cuprinde Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină și Centrul Academic de Examinare, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase investiții ale Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Centrul dispune de spații destinate utilizării, în cadrul sesiunilor practice, a tehnologiei de realitate virtuală (VR), augmentată (AR) și mixtă.
Unul dintre spațiile Centrului, destinate învățământului medical, este dotat cu un sistem inteligent de proiecție panoramică, ce permite studenților participanți la sesiunile VR, chiar dacă aceștia se află în afara mediului virtual, vizualizarea detaliată a exercițiilor desfășurate de cadrele didactice și studenții aflați în imersie totală.
O altă sală este amenajată similar unui salon de spital, aici desfășurându-se sesiunile de realitate mixtă și augmentată prin proiectarea, în mediul real, a unor holograme reprezentând pacienți virtuali, vizibili prin intermediul unor ochelari speciali în care rulează o aplicație specifică (Holopatient).
Coordonatorul centrului, dr. Cristian Boeriu.
Prin ochelarii Holo Lens 2, aplicația pe care o rulăm se numește Holo Patient, care nu face altceva decât să proiecteze niște holograme. Sunt niște pacienți care au fost filmați, au acceptat să fie filmați de producători, în laborator, apoi, au fost transformați în holograme, și avem 17 patologii diferite. Ceea ce este foarte util pentru studenții noștri este că, aceste holograme, în funcție de modul în care sunt utilizate de cadrul didactic, permit studenților să vadă cazul, cu semne și simptome caracteristice anumitor patologii pe care, probabil, nu mai au ocazia să le vadă a doua zi în salon pentru că pacienții sunt stabilizați. Aceasta permite, practic, o discuție, o interacțiune continuă cu studentul.
Echipamentele de ultimă generație utilizate în cadrul Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină au fost achiziționate printr-un recent proiect PNRR câștigat de Universitate, proiectul i-NEXT.
La inaugurarea centrului a fost prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Este un centru extraordinar, permite deprinderea atât a investigațiilor de bază medicale, mă refer la examinarea pacientului, diagnostic diferențiat, diagnostic pozitiv și cred că acesta este viitorul. Toate universitățile încearcă să ofere soluții digitale și cele legate de realitatea virtuală în învățare au un mare avantaj. Dar aceasta nu înseamnă că medicina se va face în afara patului bolnavului. Fiecare dintre noi trebuie să fim conștienți că ceea ce învățăm sau deprinderile pe care le dobândim în această zonă virtuală trebuie aplicate și trebuie exersate pe pacienți. Relația medic-pacient rămâne, din punctul meu de vedere, esențială.
În cadrul UNiX, la etajul clădirii cu o suprafață de peste 2800 mp, se află Centrul Academic de Examinare. Acesta dispune de 5 amfiteatre modulare multifuncționale, cu peste 400 de locuri, fiecare loc dotat cu tehnologie IT de ultimă generație conectate la platforme de învățare/e-learning și de examinare.
Alături de facilitățile de pregătire medicală, Centrul are spații de VR destinate și programelor de studii din domeniile Arhitectură și Inginerie.
Raluca Creț