Centrul medical Tg. Mureș, pentru prima dată gazda Conferinței de Genetică Medicală
Publicat de APETRI MARGARETA, 1 octombrie 2024, 13:12
Cea de-a XIV-a ediție a Conferinței de Genetică Medicală este organizată la Târgu Mureș de Societatea Română de Genetică Medicală și UMFST G.E. Palade, în perioada 3-5 octombrie.
Evenimentul beneficiază de prezența geneticienilor din întreaga țară dar și de specialiști renumiți de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, din Elveția și din Republica Moldova.
Cu această ocazie vor fi evidențiate cele mai recente progrese din acest domeniu și prezentate noile direcții științifice și provocări din practica medicală, precizează coorganizatorul evenimentului, prof.univ.dr. Claudia Bănescu, prorector UMFST Târgu Mureș:
Se organizează, de obicei, în centrele universitare iar anul acesta este pentru prima dată la Târgu Mureș. Subiectul este genetica medicală. Practic, se abordează subiecte extrem de vaste, de la partea de onco-genetică, cardio-genetică, genetica dizabilității intelectuale, metode de diagnostic și terapie personalizată, inclusiv partea de bioinformatică, analiză a datelor generate de aceste tehnici de secvențiere de nouă generație.
Centrul medical Târgu Mureș este, de anul acesta, unul dintre cele 7 Centre de Genetică din țară care se ocupă de diagnostic și tratament.
Pe de altă parte, acest domeniu beneficiază de un progres tehnologic revoluționar, mai spune prof.dr. Claudia Bănescu:
Practic, asistăm la o revoluție a tehnologiilor genetice și a medicației pentru pacient. Începem deja să fim un nivel asemănător, Centrul Mureș, în ceea ce privește tehnologia chiar se stă bine. Mai sunt și programele naționale care sprijină acest lucru, partea de diagnostic și partea de cercetare care ne sprijină în implementarea noilor tehnici. Bineînțeles, este loc de mai bine… apar într-un ritm accelerat tehnici noi dar, noi stăm destul de bine. Finanțarea ar trebui să fie mai bună… Chiar a fost aprobat Centrul Regional de Genetică Mureș.
Genetica umană este ramura geneticii care studiază transmiterea caracterelor ereditare la om.
Genele pot fi factorul comun pentru majoritatea trăsăturilor moștenite la om, iar studiul geneticii umane poate ajuta la înțelegerea bolilor și la dezvoltarea de tratamente eficiente ale acestora.
Autor: Cristina Bulbescu