Centru ultraperformant de senologie inaugurat la Spitalul din Miercurea Ciuc
Publicat de MIRELA ROTAR, 22 septembrie 2021, 14:06 / actualizat: 27 septembrie 2021, 18:58
Specialiștii harghiteni au depășit centrele universitare, cel puțin din zonă, prin înființarea unui Centru multidisciplinar pentru diagnosticarea, prevenția și tratamentul patologiilor sânului.
Centrul a fost dotat cu un mamograf digital ultraperformant și cu un ecograf. Valoarea totală a investiției este de peste 2,2 milioane de lei și provine din fondurile Ministerului Sănătății și ale Consiliului Județean Harghita.
Centrul urmează să fie completat și cu tehnica de stereotaxie, adică distrugerea tumorilor mici printr-o singură ședință de radioterapie avansată.
Cancerul de sân rămâne pe locul întâi la cauza deceselor în rândul femeilor în România, anual fiind peste 8.000 de cazuri noi descoperite.
Doar în Harghita au fost diagnosticate 150 de cazuri noi în primele 8 luni din an, a precizat pentru Radio Târgu Mureș șeful Secție de Radiologie a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, medicul primar radiolog Burszan Barabas Andrei:
Aparatul de mamografie digitală este un aparat Giotto. El face mamografie digitală, completată cu o tomosinteză și mai poate să facă stereotaxie, ceea ce tocmai nu aveți la Târgu-Mureș. Dar nici tomosinteza nu o mai aveți la Târgu-Mureș. Practic, stereotaxia este o masă suplimentară lângă mamograf pe care este pus pacientul și poate să-i facă puncție electronic ghidată pentru a aspira micro-tumorile, practic, scăpând de cancer incipient.
La Târgu Mureș se vorbește de 15-20 de ani de înființarea unui centru multidisciplinar de senologie în mediul public, însă fără rezultate. În plus, și aparatura performantă pentru diagnostic care exista în mediul privat a fost mutată în alte județe.
Totuși, specialiști există la Târgu Mureș iar dacă pacientele sunt încurajate să facă screening la Miercurea Ciuc, interpretarea rezultatelor se va face la Târgu Mureș, mai spune medicul primar radiolog Burszan Barabas Andrei:
Pacienții care se pot adresa serviciului de mamografie pot să fie din orice județ și chiar vă încurajăm să o faceți pentru că (în România) chiar nu se face realmente screening mamar. (La Miercurea Ciuc) s-a dorit și există o dorință de a face ceva în lumea medicală, loco, și nu mai este de actualitate, dacă îmi permiteți să zic, că numai în centrul universitar se poate și tot ce e bun e acolo.. Din punctul meu de vedere, s-a alterat mult acest concept, că totul merge la Târgu-Mureș, la Cluj, la București. Eu cred că succesul unei nații sănătoase se naște pe plan local, cu oameni care doresc să facă performanță.
Screening-ul și tratamentul afecțiunilor sânului se fac în sistem ambulatoriu, cu internare de zi sau contra-cost la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc.
Într-o primă etapă, pacientele sunt încurajate să aibă bilet de trimitere de la medicul specialist și să ceară investigații chiar dacă nu au simptome, toate femeile de peste 40 de ani.
Informații suplimentare și programări se pot face pe site-ul spitalului sau la numărul de telefon 0732 500 772.
Cristina Bulbescu