Centrele regionale mixte SMURD, în pericol de desființare
Publicat de Corina Muntean, 21 ianuarie 2019, 16:52
Situația a fost evidențiată de deputatul PMP Marius Pașcan încă din octombrie anul trecut, când a adresat o interpelare primului ministru.
Premierul Viorica Dăncilă a aflat astfel că, din cauza măririi salariilor în administrațiile publice locale, acestea nu mai au bani pentru salarizarea personalului civil din cadrul centrelor SMURD.
Marius Pașcan a declarant azi, într-o conferință de presă, că va susține, la adoptarea Bugetului de stat, alocări necesare pentru ca aceste centre regionale SMURD să nu fie desființate:
Aceste centre mixte SMURD – noi avem opt în județul Mureș – au personal civil și personal militar de la ISU. Personalul civil era plătit de promării. Prin faptul că Guvernul a dat posibilitatea primăriilor să mărească salariile funcționarilor, n-au mai avut bani să plătească salariile personalului civil din aceste centre mixte. În județul Mureș, Consiliul Județean a alocat bani pentru a plăti salariile respectivilor angajați. Am vorbit cu colegul deputat Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate, mi-a spus că situația se cunoaște, el a vorbit și cu Raed Arafat care a făcut un apel public și a spus că dacă nu e mai plătesc salariile acestor oameni, centrele se vor închide.”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a explicat pentru Radio Tg.Mureș că există un proiect de lege prin care se propune preluarea acestor centre de intervenție de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență:
La acest moment, cel mai important lucru de explicat este că acum există o inițiativă legislative la nivelul Parlamentului, care imediat după ce revine din vacanță cred că va intra în comisii, inițiativă care prevede preluarea personalului de către IGSU. Deci acuma inițiativa legislative se află la diferite ministere pehntru colectarea de puncte de vedere. Eu sper că până ce se rezolvă această problemă definitiv, să aibă sprijin și din partea CJ Mureș, de altfel eu știu că domnul prefect Dușa – și mi-a zis acest lucru – se preocupă personal să nu se întâmple ceva cu aceste echipe, până această lege este rezolvată.”
Raed Arafat a precizat că 5 județe au astfel de echipe mixte de intervenție. În județul Iași s-a desființat echipajul din Podu Iloaiei și în Arad sunt pe cale să fie desființate punctele din Nădlac și Vinga.
Părintele SMURD a atras atenția că desființarea acestor echipaje va duce inevitabil la pierderi de vieți și la mari întârzieri în cazul unor intervenții.
Inițial implementat în județul Mureș, acest model a fost extins la nivel național, în prezent existând peste 300 de echipaje de prim-ajutor, din rândul cărora circa 30 sunt civile sau mixte.
Vali Russu