Centre de informare și consiliere pentru prevenția cancerului de col uterin
Publicat de Hategan Raul, 3 noiembrie 2022, 18:39
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a lansat procedura de afiliere pentru Centrele de informare şi consiliere din regiunea Centru, pentru derularea Proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin”.
Astfel, cabinetele de medicină de familie, cele de obstetrică-ginecologie, de planificare familială şi ONG-urile pot deveni Centre de informare.
Obiectivul acestui proiect este creşterea, fără nicio discriminare, a accesului la servicii medicale orientate către prevenţie a tuturor femeilor din grupul ţintă, din regiunea Centru.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, Mariana Negoiță:
”În cadrul acestor Centre de informare şi consiliere a femeilor din grupul ţinţă, se vor furniza servicii medicale specifice de informare şi consiliere referitoare la măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi mobilizarea populaţiei eligibile pentru testarea HPV sau Babeş-Papanicolaou, precum şi managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente.”
În paralel, medicii de familie continuă activitatea de prevenție și informare a pacientelor, a precizat pentru RTM președintele Patronatului medicilor de familie, dr. Iulia Băilă:
”Noi facem prevenție primară, vaccinăm cu vaccin anti HPV grupele de vârste eligibile la fetițe, gratuit în cabinetele noastre, 11-18 ani, practic e prevenția primară și este datoria noastră. Consiliem femeile pentru a preveni afecțiuni nefericite, să meargă și să își facă controalele periodice, le trimitem la ginecolog, ele se programează și le aducem la cunoștință că e cel mai bun lucru.”
ONG-urile sunt deschise la această propunere dar sunt neîncrezătoare față de rezultatul acțiunilor de prevenție, spune președintele Asociației ”Divers”, Maria Koreck:
”Eu cred că e o mare neîncredere. De multe ori sunt respinși și, chiar și când se vine, nu au încredere. Există o mare reticență din păcate, este extrem de greu, inclusiv cu contracepția și cu tot ce ține de planning și, în general, cu tot ce ține de prevenție. ”
Proiectul prevede realizarea unor programe de screening pentru 170.000 de persoane din Regiunea Centru, persoane care provin atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.
Dintre acestea, peste 50% se încadrează în cel puțin o situație vulnerabilă.
Raluca Creț