Centralele Termice din Târgu Mureș: De la Trecut la Viitor

Publicat de Rotar Mirela, 4 iunie 2024, 17:06
Orașul Târgu Mureș, situat în centrul României, a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimul secol, ceea ce a impus necesitatea unor surse de energie eficiente pentru a susține creșterea urbană și industrială.
Centralele termice au jucat un rol esențial în acest context, asigurând încălzirea necesară pentru locuințe, instituții publice și industrie. Cu toate acestea, schimbările tehnologice, economice și de mediu au condus la închiderea multor astfel de centrale. Acest eseu explorează istoricul, cauzele închiderii și impactul acestor schimbări asupra comunității din Târgu Mureș.
Închiderea centralelor termice din Târgu Mureș a fost determinată de mai mulți factori cum ar fi evoluția tehnologică prin care sistemele de încălzire mai eficiente și mai ecologice au făcut centralele vechi necompetitive, centralele vechi erau mari poluatoare astfel rezultând un impact nefavorabil asupra mediului. Normele stricte de mediu ale UE au impus investiții masive pentru modernizare, devenind neviabile din punct de vedere economic. Totodată, rețelele de gaze naturale extinse care au rezultat din dezvoltarea infrastructurii de gaze, au oferit surse de energie mai curate și mai eficiente, reducând dependența de centrale termice.
Închiderea centralelor termice a avut multiple efecte asupra comunității locale: au dus la pierderea locurilor de muncă pentru mulți muncitori dar reducerea poluării a avut un impact pozitiv asupra calității aerului și sănătății publice și, pe măsură ce orașul a făcut tranziția către surse de energie mai moderne, educația și conștientizarea publicului privind eficiența energetică și protecția mediului au crescut.
Astfel, din considerentele cetățenilor, perspectivele de viitor pentru centralele termice neutilizate din Târgu Mureș au fost bogat argumentate și s-a solicitat în mai multe rânduri transformarea acestor locuri în spații culturale și comunitare, centre de educație și formare profesională, spații pentru sport și recreere sau chiar și construcția de locuințe cu tehnologii moderne de economisire a energiei.
Exemplul concret îl avem în cartierul Tudor, unde se află una din numeroasele centrale termice din oraș, centrala termică numărul 3, un loc aflat în inima unui cartier care oferă posibilitatea și oportunitatea prin suprafața modică, accesibilitate și siguranță, la un viitor spațiu verde destinat pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru școlarii care sunt peste drum de această zonă.
Prin îmbunătățiri și amenajări, spațiul dintre blocuri poate deveni un loc de joacă ideal și o resursă valoroasă pentru comunitatea din Târgu Mureș, contribuind la bunăstarea și fericirea locuitorilor.
Autor: Tesler Rudolf