Centenar, omagiat de autoritățile mureșene
Publicat de radiomures ☺ᵛᵇ, 7 octombrie 2015, 17:06 / actualizat: 7 octombrie 2015, 19:25
Lucid, zâmbitor și optimist, târgumureșeanul Varga Benjamin a împlinit vârsta de 104 ani.
Cu acest prilej, reprezentanții administrației locale l-au vizitat la locuința sa din din Tîrgu-Mureș și i-au oferit flori, un tort și o sticlă de șampanie. Șeful Poliției locale Valentin Bretfelean i-a urat „La mulți ani” din partea Primăriei Tîrgu-Mureș, a cetățenilor municipiului și a Uniunii Artiștilor Plastici, al cărui membru Varga Benjamin este.
Vă mulțumim pentru ce ați făcut pentru acest oraș, că ați luptat pentru a fi noi liberi și democrați astăzi, și ne bucurăm că la vârsta dumneavoastră, de 104 ani, să avem această plăcere deosebită de a fi alături de dvs. Și vă asigurăm de sprijinul nostru, toți târgumureșenii. Sănătate multă!”
Vizibil emoționat, Varga Benjamin a explicat că unul dintre secretele longevității constă în a-și propune mereu scopuri și a le îndeplini. Apoi, viața echilibrată, socială și familială sunt esențiale, a explicat centenarul, care a adăugat că are 68 de ani de căsnicie și că pune mare accent pe viața în natură:
La menținerea sănătății a contribuit și viața în natură. Umblam în excursii, la pădure, la mare și munte și lucram în grădină. – Ce rol are simțul umorului în longevitate? – Foarte mult. Omul care trece prin momente vesele parcă ar întineri, la ele contribuie și cântecul, muzica și aerul curat. – Simțul dvs. artistic v-a ajutat să vă mențineți, la minte și la suflet, mereu tânăr? Da, foarte mult, fiindcă descoperi natura, frumusețea omului, frumusețea existenței. Și asta înseamnă o însănătoșire, o înnoire a mentalității și a fizicului.”
Un pacifist prin excelență și un autodidact, Varga Benjamin a trecut prin cel de-al II-lea Război mondial, a fost rănit și s-a întors acasă, inițial fără să spere că îl va ocoli moartea.
Din tinerețe eram împotriva războiului, fiind influențat și de cartea lui Remarque ”Nimic nou pe frontal de vest”, care a făcut cunoscute mizeriile războiului. M-am înrolat cu părere de rău, dar a trebuit să merg. În 1941 am fost cu Regimentul 5 Vânători, ca trupe de ocupație în Transnistria, în 42’ am fost ”vărsați” în Regimentul 85 infanterie Ineu, și de atunci am intrat în horă – Odessa, Dniepropetrovsk, Stalino… eram convins că am să mor, că moartea se împărțea gratis acolo…”
Varga Benjamin s-a declarat mândru de cei doi copii ai săi, Eszter și Gavril, afirmând că le datorează mult pentru că a reușit să ajungă la această vârstă venerabilă. Fiul, Gavril Varga, are 69 de ani, este un pensionar activ și afirmă că exemplul longevității tatălui său este unul contagios:
Pentru o persoană care nu are studii foarte înalte, el e de o cultură foarte vastă. Mai nou, rugămințile sale au fost de genul – pentru că nu mai vede să citească – ”caută-mi în bibliotecă cartea despre plante”. Asta pentru că el mergea pe dealuri, își făcea ceaiuri, tot felul de chestii din astea care îți fac viața mai plină, cu satisfacții și rezultatul este acela, pe care noi nu îl mai apucăm, sunt sigur. Și acum mai încearcă, în fiecare dimineață, să facă gimnastică de înviorare! Am împlinit și eu acum câteva zile 69 de ani și muncesc în continuare de nu mai pot.”
Chiar dacă s-a declarat împotriva războiului, veteranul Varga Benjamin este un adept al efectuării serviciului militar obligatoriu, pentru a fi întotdeauna pregătiți să ne apărăm țara și familia.
Vali Russu