Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Cele mai bune alimente pentru sănătate

Publicat de radiomures, 25 noiembrie 2014, 20:01 / actualizat: 4 martie 2015, 11:47

Din dorinţa de a mânca foarte sănătos, de cele mai multe ori oamenii preferă alimentele care sunt mai mediatizate în devafoarea celor care sunt cu adevărat importante, din punct de vedere nutriţional. Iată câteva mituri pe care experţii le-au demontat, arătând care sunt de fapt produsele recomandate.

 

1. Bananele sunt bogate în potasiu. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumarea a cel puţin 3.510 miligrame zilnic. Dacă această cantitate ar fi luată doar din banane, atunci o persoană ar trebui să mănânce zilnic cel puţin 8 banane de câte 422 mg fiecare. Astfel, nutriţioniştii recomandă în loc de banane cartofi dulci (conţine 694 mg potasiu) şi mai ales dovleac (o singură linguriţă conţine 896 mg potasiu).

 

2. Vinul roşu este ideal pentru sănătatea inimii. Desigur, acest vin conţine antioxidanţi şi polifenoli, substanţe care luptă împotriva cancerului şi a diferitelor boli, dar polifenolii sunt doar 101 mg la 100 ml de vin, destul de puţin comparativ cu alte produse mult mai bogate în acest compus. Un măr conţine 136 mg, ciocolata neagră 1.664 mg, iar cuişoarele peste 15 grame. De asemenea, piperul este un alt condiment bogat în polifenoli (11 grame). Este suficient să puneţi în mâncare două linguriţe de piper sau cuişoare pentru a profita de efectele lor benefice.

 

3. Grâul intelgral trebuie consumat pentru că este bogat în fibre. Pentru o digestie sănătoasă, un bărbat trebuie să mănânce zilnic cel puţin 38 de grame de fibre, iar o femeie 25 de grame. Deşi mulţi oameni cred că grâul integral şi făina de grâu integral sunt cele mai bune surse de fibre, în realitate tărâţele sunt mult mai bune. O lingură de grâu integral conţine doar 14,4 grame de fibre, în timp ce o lingură de tărâţe de porumb asigură 60 de grame.

 

4. Lactatele sunt sursa ideală de calciu. Nimeni nu contestă calităţile nutritive ale lactatelor, dar în privinţa cantităţii de calciu peştii mici (cum sunt sardinele) sunt mult mai indicaţi. Un adult are nevoie zilnic de 700 mg-1 gram de calciu. Un pahar de lapte asigură doar 300 mg, în timp ce doar 80 de grame de sardine vor oferi organismului 688 mg de calciu. Asta pentru că aceşti peşti foarte mici sunt consumaţi cu oase cu tot, având foarte puţină carne, iar oasele lor sunt foarte bogate în calciu.

 

5. Morcovii sunt esenţiali pentru o vedere bună şi ochi sănătoşi. Consumarea în exces a morcovilor va duce la colorarea pielii în galben, dar asta nu înseamnă că vederea va fi mult mai bună. Ochii au nevoie de betacaroten, dar şi de luteină şi zeaxantină, care nu se găsesc însă în morcovi, şi în frunzele verzi. Aceşti doi antioxidanţi protejează macula, zona din centrul retinei care în timp îşi pierde din claritate. Astfel, cele mai bune alimente pentru ochi sănătoşi sunt legumele verzi, cum este spanacul.(www.independent.md – 25 noiembrie)/aionescu/rcostea

 RADOR

 

 

Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 14:00

Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator

Clădirea în care funcționează spitalul nu este în clasa de risc seismic 1, cu ”bulină roșie”, ci clasa 2, ceea ce înseamnă că se poate...

Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator
Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 12:30

Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere

Deși această afecțiune este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în țara noastră, conform...

Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere
Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 12:00

Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson

Este a doua cel mai des întâlnită afecțiune neurodegenerativă, după boala Alzheimer. În medie, în România, numărul persoanelor nou...

Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson
Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 11:18

Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024

Peste 200 cazuri de infarct miocradic acut şi angină pectorală instabilă au fost înregistrate, în anul 2024, la Spitalul Judeţean de Urgenţă...

Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 15:00

Turn laparoscopic de ultimă generaţie în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sf. Gheorghe

Aparatura a ajuns la această unitate medicală cu două săptămâni în urmă, fiind achiziționată cu bani primiți de la Primăria Sf. Gheorghe,...

Turn laparoscopic de ultimă generaţie în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sf. Gheorghe
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 14:32

Microsoft va sprijini Spitalul ”George Emil Palade”, primul spital Smart din România

Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” din Târgu Mureș va deveni unitate-pilot pentru digitalizarea completă a sistemului de...

Microsoft va sprijini Spitalul ”George Emil Palade”, primul spital Smart din România
Sănătate luni, 7 aprilie 2025, 15:38

Aproape 500 de pacienți cu AVC au fost tratați anul trecut, la Miercurea Ciuc

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, celebrată pe 7 aprilie, conducerea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a prezentat unitatea...

Aproape 500 de pacienți cu AVC au fost tratați anul trecut, la Miercurea Ciuc
Sănătate luni, 7 aprilie 2025, 14:33

Unitate destinată pacienților cu AVC, funcțională la Miercurea Ciuc

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, conducerea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a prezentat unitatea de accidente vasculare...

Unitate destinată pacienților cu AVC, funcțională la Miercurea Ciuc