Cele mai vechi colinde din lume provin din Mureş

Publicat de radiomures, 24 decembrie 2016, 10:00
Specialiştii în folclor din zona de nord a judeţului au cercetat colindele şi obiceiurile de Crăciun din zonă şi au ajuns la rezultate surprinzătoare.
Ilie Frandăş, cercetător de etnografie din Reghin, a descoperit că toate indiciile colindelor din zona Brancoveneştiului, acolo unde există şi un castru roman, arată o vechime nebănuită a obiceiurilor noastre, unele chiar dinainte de Hristos.
În zona noastră sunt cele mai vechi colinde din lume. O colindă culeasă de la Râpa, cam la jumătatea secolului XIX, este din epoca mării sarmatice, deci mult înainte de Hristos, iar la Gledin, nu departe de Râpa, există o colindă cu doi comandanţi de nave, aceasta este tot dintr-o epocă arhaică, mult înainte de Hristos. Pe urmă la Idicel Pădure există o colindă cu munte cu izvoare seci şi cu fete de greci.”
Ilie Frandăş şi-a exprimat regretul că vechile tradiţii încep să se şteargă şi îşi fac tot mai mult locul influenţele moderne şi occidentale.
Din păcate, şi pe Valea Gurghiului, s-a alterat mult obiceiurile, obiceiul turcii era şi pe Valea Gurghiului, dar am văzut într-un spectacol că la Ibăneşti îi zice capra, deja au uitat de turcă. Tendinţa noastră este această tendinţă a modernismului, în care există o presiune asupra tradiţiei. Sunt popoare care şi-au pierdut tradiţia. La noi, chiar în criza aceasta morală care acum este fără precedent, există bătălia între inovaţie şi tradiţie, la noi încă s-a păstrat tradiţia.”
În această zi, în satele mureşene există tradiţia ca cei mici să intre în case cu steaua, vestind Naşterea Domnului.
Raluca Creţ