Cele mai multe adăposturi de protecție civilă din Târgu Mureș sunt transformate în boxe de depozitare
Publicat de Stan Lucian, 28 februarie 2024, 16:00
Adăposturile publice de protecție civilă sunt în administrarea consiliilor locale, care ar trebui să acorde fonduri pentru renovarea și dotarea lor. În Târgu Mureș însă, mai bine de jumătate din adăposturi au fost ocupate de locatari, care le-au transformat în spații de depozitare.
Legea permite utilizarea adăposturilor pe timp de pace, dar pentru anumite scopuri, strict prevăzute de lege, cu condiția eliberării acestora în termen de maximum 24 de ore de la ordinul autorităților.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș, locotenent Alexandra Călușeri:
În Municipiul Târgu Mureș avem 71 de astfel de adăposturi la blocurile de locuințe. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt spații ocupate de locatari și sunt transformate în boxe de depozitare. La nivelul Municipiului Sighișoara, avem zece adăposturi publice, iar la nivelul Municipiului Reghin, trei adăposturi publice, toate acestea fiind în stare avansată de degradare.”
Acestora li se adaugă adăposturile amenajate de agenții economici sau de proprietarii de imobile.
Revine reprezentatul ISU Mureş, Alexandra Călușeri:
Adăposturi private de protecție civilă, în Municipiul Târgu Mureș avem opt adăposturi, la nivelul Municipiului Reghin, Sighișoara și comuna Brâncovenești, avem câte două adăposturi, iar la nivelul orașului Luduș și comuna Corunca, avem câte un adăpost de protecție civilă.”
Pe teritoriul României există peste 4.500 de adăposturi de protecție civilă, distribuite în toate județele țării.
Autor: Raluca Creț