Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Cele mai bune rase de câini de pază

Publicat de radiomures, 27 decembrie 2014, 11:49 / actualizat: 4 martie 2015, 14:11

CaneCorso negru

Cane Corso negru 1descopera ro

Câinele a fost primul animal domesticit de om. Încă de atunci, din vremuri imemoriale, canidele care erau mai mult lupi şi şacali decât câini, au avut rol de pază şi protecţie. Chiar şi ultimele studii, ipoteze şi cercetări sugerează că primul rol avut de câinii din preajma aşezărilor umane a fost acela de pază şi apărare efectivă în perioade istorice când atacul animalelor sălbatice sau al triburilor duşmane făcea parte din realitatea din fiecare zi. Astăzi, când violenţa transpare tot mai puternic în societatea actuală, tot mai mulţi oameni au început să vadă în câinii din rasele cu adevărat speciale din acest punct de vedere, cea mai bună soluţie.

 Ce este şi ce nu este un câine de protecţie personală

Cu toate că la ora actuală există zeci de rase de câini încadrate tot de către oamenii care le-au creat în larga categorie a „câinilor de pază, apărare şi protecţie”, precum şi aşa-zisele rase de câini „de luptă”, puţine rase sunt de fapt capabile să-şi apere din răsputeri stăpânul şi familia în cazuri de atacuri şi violenţe fie ele de intensitate moderată.

Motivele pentru care s-a ajuns la o asemenea realitate a faptelor sunt multe, dar mai ales complexe.

Majoritatea raselor „de pază şi protecţie” culeg astăzi roadele nefaste ale politicii şi deciziilor duse de oameni în ultimile decenii cu privire la selecţionarea acestor câini care conform definiţiilor ar trebui să fie cu adevărat „utilitari”.

Sub impactul negativ al societăţii de consum, al modei şi al concursurilor şi selecţiilor pe bază de frumuseţe şi aspect fizic, foarte multe exemplare din prezent care aparţin acestei categorii specializate de câini, s-au transformat în câini mult prea timizi şi prietenoşi pentru a mai face faţă cerinţelor pentru care au fost creaţi. În plus, consangvinizările mult prea strânse, efectuate sub impulsul obţinerii cu orice preţ (şi ce preţ greu…) al unor câini care să se apropie cât mai mult de imaginea idealizată dins tandardul fiziologic al rasei.

Evident, o parte din crescătorii şi iubitorii acestor rase au realizat greşeala selecţionării strict pe criterii de frumuseţe şi s-au separat de acest curent axându-se strict pe creşterea unor câini de pază şi apărare cu adevărat funcţionali. Acesta este motivul pentru care în prezent, întălnim în cadrul raselor de pază şi apărare, precum şi în rândul câinilor de vânătoare, aşa numitele „linii de show”, aflate în contradicţie cu „liniile de lucru”.

Cumva asemănător stă situaţia şi în cazul raselor folosite la mult blamatele lupte de câini.

Cu toate că în această categorie întâlnim rase de câini deosebit de dure şi redutabile, cu un curaj incredibil şi o rezistenţă la durere remarcabilă, marea majoritate a experţilor canini refuză recomandarea unui câine de luptă reconvertit pe post de câine de pază şi apărare. Chiar dacă în rândul acestora există exemplare de pit-bull, tosa-inu (câinele de luptă japonez), bully kutta (o rasă cu origini străvechi folosită la lupte în Pakistan şi Afganistan) care au un instinct excelent de pază şi apărare, majoritatea sunt relativ prietenoase faţă de om (calitate cultivată în sute de ani de selecţie a câinilor de luptă care trebuiau să-şi canalizeze agresivitatea exclusiv asupra rivalilor canini din arenă).

Creşterea ratei violenţei din ultimii ani, coroborată cu studiile cu privire la cei mai potriviţi câini pentru funcţia de câine de pază şi apărare personală, nu doar teritorială, i-a făcut pe unii cercetători să recapituleze lista raselor „clasice” din acestă categorie, rase care, iată, nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Asta nu înseamnă deloc că rasele celebre precum ciobănescul german, dobermannul , rottweilerul şi altele, nu mai au la ora actulă exemplare care să facă faţă cu brio misiunii pentru care au fost selecţionate.

Doar că, pe baza realităţii şi a testelor comparative din domeniu, tot mai mulţi crescători şi cunoscători s-au orientat spre alte rase mai agresive faţă de om sau mai potrivite pentru protecţia personală. Următoarele rase sunt printre cele mai reprezentative, iar ordinea în care sunt prezentate este pur şi simplu întâmplătoare.

Cu atât mai mult cu cât şi în cazul câinilor destinaţi protecţiei personale, diferenţa se face de multe ori la nivel individual, nu de rasă.

Bulldogul american este foarte ataşat de stăpânii săi

caine 2 Bulldogul american descopera ro

 Ciobănesc belgian Malinois

Creat şi selecţionat iniţial drept câine ciobănesc, malinois-ul cum i se spune în prezent, a devenit cea mai apreciată rasă de câine utilitar din întreaga lume. Unii experţi îi prevăd că va ajunge curând câinele viitorului. Extrem de inteligenţi, activi, exuberanţi, jucăuşi şi cu un temperament exploziv, câinii din această rasă au detronat în ultimii ani rase consacrate şi relativ asemănătoare precum ciobănescul german şi dobermann-ul. Cum spunea recent un expert canin: „Ceea ce face un ciobănesc german, un malinois face de două ori mai repede şi mai bine”.

Selecţia deosebit de riguroasă din ultimele decenii a dus la apariţia unui câine polivalent, adaptat diverselor domenii de activitate. Până şi în misiunea de lichidare a lui Osama bin Laden, soldaţii din trupele speciale americane SEALs s-au folosit de un malinois numit Cairo. Este un câine de lucru prin excelenţă, de talie medie, cu blană semiscurtă, cu aparenţa fizică a unui ciobănesc german cu mască neagră, de culoare bej-maronie.

Cine a văzut vreodată un malinois dresat pentru pază şi apărare, în momentele în care atacă la manşon sau la costum, este uluit de viteza, agilitatea şi forţa acestuia. Este un câine aproape la fel de exploziv ca un pit-bull în atac, care muşcă şi schimbă priza rapid, sau dimpotrivă muşcă cu priză susţinută pe costumul de protecţie al dresorului. Aceste calităţi, dublate de un echilibru psihic remarcabil, fac din mallinois un câine perfect pentru pază şi apărare.

Malinois din structurile armatei…

 

 

citeste mai departe pe descopera.ro http://www.descopera.ro/natura/12253732-cele-mai-bune-rase-de-caini-de-paza

 Descopera.ro

Autor : Nicu Pârlog

sursa foto : Shutterstock, descopera.ro

Mai sunt 3 zile de înscrieri la Swimathon Târgu Mureş 2025
Eveniment marți, 8 aprilie 2025, 12:00

Mai sunt 3 zile de înscrieri la Swimathon Târgu Mureş 2025

Fundaţia Comunitară Mureş a anunţat că organizaţiile interesate pot depune proiecte până în data de 10 aprilie. 5 proiecte au fost înscrise...

Mai sunt 3 zile de înscrieri la Swimathon Târgu Mureş 2025
Noaptea Muzeelor SE ORGANIZEAZĂ la Muzeul Județean Mureș!
Eveniment marți, 8 aprilie 2025, 11:03

Noaptea Muzeelor SE ORGANIZEAZĂ la Muzeul Județean Mureș!

Muzeul Județean Mureș anunță organizarea evenimentului ”Noaptea Muzeelor” la Târgu Mureș. În contextual în care Rețeaua Națională a...

Noaptea Muzeelor SE ORGANIZEAZĂ la Muzeul Județean Mureș!
Depăşirea vitezei legale este principala cauză a accidentelor rutiere din Europa
Eveniment marți, 8 aprilie 2025, 08:42

Depăşirea vitezei legale este principala cauză a accidentelor rutiere din Europa

Potrivit celor mai recente date, peste 25.000 de decese au loc anual în spaţiul comunitar în urma acestora. Până duminică, Organizaţia...

Depăşirea vitezei legale este principala cauză a accidentelor rutiere din Europa
Târgul Tradiţii de Florii se desfășoară, la acest sfârșit de săptămână, în zona lacului Noua din Brașov
Eveniment marți, 8 aprilie 2025, 08:38

Târgul Tradiţii de Florii se desfășoară, la acest sfârșit de săptămână, în zona lacului Noua din Brașov

Scrumbii, pește la proţap, borş de peşte, mititei si chifteluţe de peşte, fructe de mare şi alte tipuri de peşte la grătar, sunt doar...

Târgul Tradiţii de Florii se desfășoară, la acest sfârșit de săptămână, în zona lacului Noua din Brașov
Eveniment luni, 7 aprilie 2025, 21:13

Conferințele Americii latine la UAT Târgu Mureș, la a doua ediție

Tema conferințelor din perioada 6 – 12 aprilie este „CORP și TERITORII”, proiect dezvoltat de Institutul de Cercetări Teatrale și...

Conferințele Americii latine la UAT Târgu Mureș, la a doua ediție
Eveniment luni, 7 aprilie 2025, 15:51

Se vând bilete pentru evenimentele din cadrul Zilelor Sf. Gheorghe

Publicul poate achiziționa deja bilete pentru spectacolele culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2025. Ca noutate a acestei ediții,...

Se vând bilete pentru evenimentele din cadrul Zilelor Sf. Gheorghe
Eveniment luni, 7 aprilie 2025, 15:43

Sibiu: Târgul de Paşti va avea loc în Piaţa Mare, în perioada 11-22 aprilie

O nouă ediţie a Târgului de Paşti va avea loc în Piaţa Mare din centrul istoric al municipiului Sibiu, în perioada 11-22 aprilie, când...

Sibiu: Târgul de Paşti va avea loc în Piaţa Mare, în perioada 11-22 aprilie
Eveniment joi, 3 aprilie 2025, 10:49

Mureș: Incendii în Herghelia și Morăreni

Detașamentul de Pompieri Târgu Mureș a fost solicitat să intervină cu puțin timp în urmă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă...

Mureș: Incendii în Herghelia și Morăreni