Cele mai bune proiecte de afaceri ale elevilor sunt la Tîrgu-Mureș
Publicat de radiomures, 12 mai 2017, 12:18
Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș găzduiește, pe parcursul zilei de astăzi, a IX-a ediție a etapei națională a Competiției Business Plan, la care participă cele mai bune proiecte de afaceri ale elevilor.
Este vorba de 8 firme de exercițiu din București, Timișoara, Pitești, Galați, Drobeta Turnu-Severin, Zalău, Botoșani și Tîrgu-Mureș.
Ideile de afaceri cu care au venit tinerii anul acesta vor putea fi puse în practică și într-o firmă reală:
Competiția are loc anul acesta la Tîrgu-Mureș deoarece proiectul câștigător de anul trecut aparține unor elevi de la Colegiul Economic Transilvania.
Aceștia au fost mereu la înălțime, spune unul dintre membrii comisiei de examinare, inspectorul școlar general din Tîrgu-Mureș, prof. Ioan Macarie:
Competiția este susținută de Ministerul Educației Naționale și prin prisma rezultatelor extraordinare pe care le are Colegiul Economic. Nu este singulară acțiunea organizată de ei în Tîrgu-Mureș pentru că au mai organizat fie regional, fie județean. Deci este o acțiune extraordinar de benefică, venită în sprijinul copiilor, care dezvoltă spiritul antreprenorial, într-o economie care nu este de fiecare dată în beneficiul învățământului profesional și tehnic. Pentru că asta ne dorim, învățământul profesional și tehnic, de-a lungul timpului, se va redresa și va fi foarte bine văzut pe piața forței de muncă dacă și economia, la rândul ei, încet, încet se va pune la punct.”
Astfel de concursuri de antreprenoriat între elevi aduc surprize plăcute și reprezentanților mediului de afaceri care sunt surprinși de inventivitatea copiilor.
Este motivul pentru care din comisia de examen fac parte și oameni care provin din mediul privat de afaceri.
Vicepreședintele Consiliului Național pentru IMM-uri, Radu Bălănean:
Este un exercițiu excepțional faptul că se organizează astfel de concursuri și mai ales ca o firmă de exercițiu. Aceste competiții având în comisii o structură foarte diferită, inclusiv din mediul privat, îi poate ancora în lumea reală. Din punctul de vedere al inovării, al creativității, tinerii sunt surprinzător de creativi. E foarte important cum sunt ei ghidați. Ideal ar fi să aibă stagii de practică în firme reale.”
Firmele de exercițiu reprezintă o metodă interactivă de învățare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial.
O parte dintre elevii care au realizat astfel de planuri de afaceri în liceu și-au deschis ulterior firme reale și încă activează în domeniu.
Cristina Bulbescu