Cel mai vârstnic veteran de război din Mureș, prezent la ceremonia Zilei Veteranilor

Publicat de Stan Lucian, 29 aprilie 2025, 16:27 / actualizat: 29 aprilie 2025, 21:47
Ziua veteranilor de război a fost celebrată azi la Târgu Mureș, în Parcul Eroilor.
Au fost omagiați printr-o slujbă religioasă și un moment de reculegere și apreciere toți eroii și veteranii de război care au luptat în războaiele mondiale pentru independență, suveranitate și apărarea integrității teritoriale.
Ceremonia a inclus și o defilare militară, depunere de jerbe și o serie de discursuri din partea veteranilor și a autorităților locale.
Președintele Asociației Veteranilor de Război – filiala Mureș, gral. rez. Gheorghe Popa a amintit de greutățile suferite de veterani în timpul războiului:
”Acum trebuie să ne reamintim că la 1877-1878 și în anii Primului Război Mondial, prin faptele lor, ostașii români de toate gradele au deschis calea înfăptuirii Marii Uniri. Apoi, mulți care au scăpat de moarte în fața glonțului inamicului (în al Doilea Război Mondial-n.r.) au sfârșit în pușcării. În condițiile create după lovitura de stat din 1989 a fost creată Asociația Națională a Veteranilor de Război.”
40.000 de ofițeri și subofițeri a pierdut România în cel de-al doilea război mondial și peste 750.000 de soldați.
11.000 dintre ei au pierit într-o singură bătălie, la Oarba de Mureș, spune istoricul târgumureșean, prof.dr. Cornel Sigmirean:
”Instituirea Zilei Veteranilor celor care au luptat în al Doilea Război Mondial reprezintă un gest de conștiință, de onoare și demnitate adus celor care timp de patru ani au purtat, aș spune, două războaie, unul în Est și unul în Vest. Un astfel de moment reprezintă și un act de reparație istorică. Doar aici, la Oarba de Mureș, au murit 10-11.000 de oameni, de aceea Oarba de Mureș rămâne un simbol al jertfei, al eroismului Armatei Române.”
Magyari Gligor are 101 ani și a venit pe picioarele lui, doar cu ajutorul unui baston, la ceremonia de Ziua Veteranilor de la Târgu Mureș:
”Sunt cel mai vârstnic veteran… nici nu-mi vine să cred, să văd că am ajuns aici… Eu deja de trei ori am fost înmormântat și când am fost înmormântat a treia oară, am venit acasă .. și mulțumesc pentru viață, tinerii de acum să fie mulțumiți de cum e acum… nu cum era atunci, cu război, cu necaz și sărăcie. Astăzi, cei care au fost în război ar trebui să fie respectați…”
Ceremonia a fost urmărită cu foarte mare interes și de grupele de prichindei de la grădinița din apropiere. Micuții nu știu prea bine ce reprezintă un veteran de război, dar au înțeles că trebuie să le ducem flori la mormânt:
Titlul de „veteran de război a fost recunoscut pentru prima dată în ziua de 29 aprilie a anului 1902, când regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor, Înaltul Decret prin care s-a instituit acest titlu în onoarea combatanților acoperiți de glorie pe redutele Războiului de Independență (1877-1878).
Autor: Cristina Bulbescu